Szeged és környéke

2008.07.31. 20:19

9 településnek 140 millió

Szeged - Csongrád megye kilenc települése 140 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz jut – Gyenesei István önkormányzati miniszter döntése értelmében. Országosan 558 település kapott pénzt. Megkérdeztük a polgármestereket, mire elég a mostani összeg.

Munkatársainktól

Újszentiván 40 milliós forráshiánnyal küzd. Önhiki pályázaton kapott 18,6 millió forintot, most pedig 8 millió az övé. Putnik Lázár polgármester elmondta, a pénzt az önkormányzat működési költségeire fordítják – ám így is hiányzik 13,6 millió forint. A település hitelt vesz fel, vagy módosítja a költségvetést.

– Sokat segített ez a 15 millió forint, másképp csődközeli helyzetbe került volna a község – fogalmazott Petró Ferenc, Ásotthalom polgármestere. Az összegből 60 napon túli tartozásait rendezte a település, akadt még tavalyi, kifizetetlen közüzemi számla is. Ezzel megőrizték fizetőképességüket, ám fellélegezni várhatóan szeptemberben tudnak majd: ekkor 11 milliós többletnormatívát kaphatnak.

– Már vissza is kapja tőlünk az állam az összeget – ismertette a 8 millió forint sorsát Molnár Róbert, Kübekháza első embere. Az ok: a személyi jövedelemadóból nem ért el akkora bevételt a település, mint amennyire támogatást kapott – a különbözetet kell most visszafizetniük.

Ópusztaszer önkormányzatán csak átmenetileg segít a támogatás, hiszen forráshiányuk összesen 41 millió forint. Két pályázaton is nyertek pénzt: a működésképtelen önkormányzatok támogatására elkülönített összegből 6 millió forintot, az önhibáján kívül hátrányos települések (önhiki) támogatására szánt összegből pedig 5 millió 900 ezer forintot kaptak.

Dócon azonban segíthet a 10 millió forint támogatás, és az önhiki második fordulójára még várnak. Bíznak benne, hogy a kapott összegnek köszönhetően nem kell csődöt jelenteni, és az óvodát, valamint az iskolát zavartalanul tudják majd működtetni a következő tanévben.

Csongrádnak mintegy 130 millió forintos a forráshiánya, ezért égetően szükség volt a minisztériumtól kapott 30 millióra – számolt be a helyzetről Bedő Tamás polgármester. Az adóbevételek bizonytalanok, ezért hogy megelőzzék a likviditási gondokat, az összeget folyamatos kifizetésekre, a polgármesteri hivatal kiadásainak finanszírozására, valamint a városi intézmények működtetésére fordítják.

A 44 millió forintos forráshiánnyal küszködő Maroslele 8 milliót kapott, ezt – tudtuk meg Dóka Tímea jegyzőtől – számlák kiegyenlítésére, a napi likviditási gondok megoldására fordítják.

Csanádpalotának a forráshiánya 80 millió forint, és most 10 milliót kapott a minisztériumtól. Ennek jelentős részét, 7 millió forintot karbantartásra, azon belül is az iskolaépületek felújítására fordítják – mondta el Kovács Sándor polgármester. Erre már pályázaton is nyertek pénzt. A fennmaradó 3 milliót a közmunkaprogramra költik a településen.

A 136 millió forintos forráshiánnyal küzdő Makó 45 millióhoz jutott az állami támogatásból. Buzás Péter polgármester elmondta, ezt a pénzt a költségvetésben jóváhagyott tételek finanszírozására fordítják, például az oktatás, a sport és a civil szféra területén. Ez egy kicsit megkönnyíti a helyzetüket, mert a működőképességhez ennyivel kevesebb hitelt kell felvenniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!