Szeged és környéke

2010.11.02. 13:35

A 15-ös karika nyomában - kis magyar piktogramtörténet

Szeged - 12, 16, 18. Újabban 15. Sárga és piros karikába írt számok televíziónk bal vagy jobb alsó sarkában. Megnéztük, mióta és miért használjuk ezeket a jelöléseket, valamint azt, kik döntenek arról, hogy például a Terror a zártosztályon című amerikai kaszabolós thriller csak 15-ös karikával fusson.

jl

Magyarországon a televíziós és rádiós korhatár-besorolás 2002. október 17-e óta létezik. Az évi XX. törvény öt különböző kategóriába sorolta a műsorokat. Az azóta is hatályos médiatörvény alapján a hír-, magazin- és sportműsorokra, a reklámokra nem kell kirakni a korhatárjelző karikát, azonban minden más műsorra igen.

A filmeket egy korhatár-bizottság osztja különböző kategóriákba, ám ezek csupán eligazodási pontként szolgálnak a tévécsatornáknak, ugyanis azok nem kötelesek figyelembe venniük a bizottság javaslatát, így fordulhatott elő például az, hogy egy film két különböző csatornán más-más színű karika alatt futott – ugyanabban az idősávban.

Benkő például gyerekekkel nézette volna szexuálisan túlfűtött műsorát.

Benkő például gyerekekkel nézette volna szexuálisan túlfűtött műsorát.

AP, 15

Nem minden magyar nyelvű csatorna használja a sárga és piros karikákat. Van olyan tévé, amely egyáltalán nem foglalkozik ezzel, de olyan is van, amely a román rendszert alkalmazza. Utóbbira jó példa a Cool, ami Romániából érkezik, így az ottani, kisebb méretű jeleket helyezi a képernyő sarkába. A románoknál a 15-ös a legmagasabb korhatár. Az AP jelentése, hogy 12 éven aluli csak szülői felügyelettel nézheti. A 15-ös karika jelentése evidens.

A legmegengedőbb kategóriába a korhatár nélkül megtekinthető műsorszámok tartoznak, a legszigorúbba pedig azok, amelyek kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődését súlyosan károsítják. Ezek adásba kerülése tilos. A két szélső kategória között három kategória létezik, ezeket látjuk a leggyakrabban a televíziónk sarkában. A rádiós műsorokat is besorolják, de ez a ritkábbik eset a korhatározásban: főleg a 16-os és a 18-as kategorizálást alkalmazzák.

12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Az olyan műsorszámok, amelyek tizenkét éven aluli nézőkben félelmet kelthetnek, illetve amelyeket koruknál fogva nem érthetnek meg vagy félreérthetnek, csak 12-es karikával kerülhetnek adásba. A 12 éven aluliaknak szánt, azaz kifejezetten gyermekeknek szóló, szülői magyarázatot nem igénylő – piktogrammal nem jelölt – műsorok között nem tehető közzé, egyébként bármikor közzétehető.

16 éven aluliak számára nem ajánlott

Olyan műsorszám, amely alkalmas a tizenhat éven aluliak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy közvetett módon utal erőszakra, illetve szexualitásra, vagy témájának meghatározó eleme az erőszakos módon megoldott konfliktus. Az ilyen filmek csak 21.00 és 05.00 óra között tehetők közzé.

18 éven aluliak számára nem ajánlott

Olyan műsorszám, amely alkalmas a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy meghatározó eleme az erőszak, illetve a szexualitás közvetlen, naturális ábrázolása. Ezek csak 22.00 és 05.00 óra között tehetők közzé.

Címkék#ORTT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!