Szeged és környéke

2017.05.17. 12:18

A 32 gyanúba keveredett egyenruhás közül tízet őrizetbe vettek Röszkén

32 határrendészt hallgattak ki gyanúsítottként, az ügyészség tíz ember esetében indítványozta az előzetes letartóztatás elrendelését.

Hivatali vesztegetés elfogadása miatt vettek őrizetbe több, a Röszkei Határrendészeti  Kirendeltség állományába tartozó határrendészt, az ügyészség tíz  ember esetében indítványozta az előzetes letartóztatás elrendelését  - hozta nyilvánosságra a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője szerdán.    

 

Keresztes Imre főügyész azt írta, a Nemzeti Védelmi Szolgálat  feljelentése alapján indult nyomozás adatai szerint a röszkei  határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő határrendészek rendszeresen  kértek és fogadtak el a Magyarország területéről kilépő, illetve  ide belépő külföldi állampolgároktól jogtalan előnyért készpénzt,  amelynek összege alkalmanként változó volt.  



A gyanúsítottak beosztotti állománykategóriába tartoznak,  vezető beosztású vagy tiszti rendfokozatú rendőr nincs köztük.  

Fotó: Karnok Csaba

Készenléti rendőrök kísérték bilincsbe vert egykori kollégáikat a bíróság katonai tanácsára. Fotó: Karnok Csaba

A Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn és kedden a Készenléti  Rendőrség munkatársainak közreműködésével számos helyszínen tartott  házkutatást, ezek során nagy összegű készpénzt - forintot és  valutát - foglalt le.   

 

A főügyészség 32 rendőrt hallgatott ki gyanúsítottként, közülük  többen beismerték a bűncselekmény elkövetését.  Az ügyben 10 rendőrt vettek őrizetbe.


Az őrizetbe vett 10 határrendészt egykori kollégáik kísérték be a Szegedi Törvényszék katonai tanácsára tegnap délután. Az előzetes letartóztatásról szóló tárgyalások 14 órakor kezdődtek, minden őrizetbe vett rendőr nagyjából 1 óráig maradt bent, így a kényszerintézkedés elrendeléséről csak lapzártánk után, késő este született döntés. Az őrizetbe vett volt egyenruhások ügyvédei az esettel kapcsolatban ügyvédi titoktartásra hivatkozva semmit nem mondhattak lapunknak.


Szinte minden évre jut egy határátkelőkön történő korrupciós botrány Csongrád megyére. Két éve – ahogy írtuk – korrupció gyanúja miatt vett őrizetbe tizenegy nagylaki határrendészt a Központi Nyomozó Főügyészség. A rendőrök a megalapozott gyanú szerint pénzt, illetve különböző kisebb értékű ajándékokat kértek, illetve fogadtak el a határon átlépő kamionok vezetőitől. 2014 nyarán nyolc makói rendőr 90, azóta bizonyított esetben öt–tíz euró kenőpénzt fogadott el külföldi autósoktól azért, hogy eltekintsenek a járművek, illetve a sofőrök ellenőrzésétől, vagy a pénzért az alkoholszondát ők maguk fújták meg a járművezetők helyett. Ügyükben még a hónap elején is tartottak tárgyalásokat, jogerős ítéletet még mindig nem hoztak felettük.


A korrupciót a büntető törvénykönyv alapesetben 2–8 évig tartó szabadságvesztéssel bünteti, súlyosabb esetekben 5–10 évig tartó börtönt is kaphatnak a megvesztegetett egyenruhások. A Btk. szerint a bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett korrupciónál a magasabb büntetési tételt kell alkalmazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!