Szeged és környéke

2016.12.06. 07:30

A balástyai rém és a gyálaréti családirtó a rabruhájából készített magának kötelet

Szeged - Felakasztotta magát tegnap a Csillag börtönben a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt balástyai rém és a gyálaréti családirtó. Szabó Zoltán és Miklósi Viktor Gábor közös öngyilkosságot követett el - rabruhájukból készítettek maguknak kötelet. A két férfi életét már nem tudták megmenteni.

Kiss Gábor Gergő

Saját kezüktől haltak meg a rácsok mögött


Felakasztotta magát tavaly áprilisban a Csillag börtönben a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt szentkirályszabadjai rém, Ember Zoltán. A börtönben a hurkos gyilkost ugyan még újraélesztették, és beszállították a klinikára, ott azonban már nem tudták megmenteni. 2014 októberében a hummeres gázoló is a Csillagban lett öngyilkos: a Magyarcsanádon szándékosan egy motoros rendőrt elgázoló Thomas R. B. nyugtatókkal vetett véget az életének.

Felakasztotta magát és meghalt közös zárkájában Szabó Zoltán és Miklósi Viktor Gábor a szegedi Csillag börtönben. A tényleges életfogytiglanra ítélt, balástyai rémként elhíresült férfi és a gyálaréti családirtó holttestét tegnap reggel 9 óra körül fedezték fel. A Csillag legszigorúbban őrzött speciális részében, a legfelső szinten, másoktól elzárva tartották fogva őket.


Orosz Zoltán őrnagy, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtószóvivője azt közölte lapunkkal, hogy a Csillag börtön személyzetének azonnali és szakszerű segítségnyújtása ellenére a fogvatartottak életét már nem tudták megmenteni. A rendőrség az ügyészség bevonásával folytatott helyszíni vizsgálaton az idegenkezűséget kizárta.


Szabó Zoltánt 34 évesen, 2002. március elején vette őrizetbe a rendőrség, mert őt gyanúsították egy 19 éves lány meggyilkolásával. Egy hónappal később megtört a kihallgatáson, és maga mutatta meg, hova ásta el a 2001 augusztusában eltűnt balástyai lány holttestét.

 

Archív fotók a gyálaréti családirtó tárgyalásairól. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Szabó Zoltán ezután folyamatosan ismerte be a gyilkosságokat, amelyek 1998 óta borzolták a Szeged közelében lévő kistelepülésen élők életét. Szabót nyereségvágyból több emberen elkövetett emberölés miatt ítélte el 2004. szeptember 10-én jogerősen tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre a Szegedi Ítélőtábla. A férfi végül hat nő megölését ismerte be, egy holttestet azonban a hetekig tartó kutatás ellenére sem találtak meg a rendőrök. Mivel a hatodik holttest nem került elő, az ügyészség öt nő megölésével vádolta meg a férfit. A bíróság végül „csak" négy nő meggyilkolását látta bizonyítottnak.


A jogerős ítélet után pár nappal Szabó Zoltán egyik tanyaszomszédja azt nyilatkozta lapunknak, hogy tippmixen nagy tétben tenné meg, hogy a sorozatgyilkos két év múlva öngyilkos lesz, és mint fogalmazott, tepsiben jön ki a Csillag börtönből. Szabó Zoltán végül több mint 12 évvel a tényleges életfogytiglan kimondása után vetett véget az életének.

 

Öngyilkos lett a balástyai rém - archív fotóink a tárgyalásról. Fotó: Frank Yvette (galéria)

 

Tudta?


Szabó Zoltán bátyja egykor börtönőrnek jelentkezett. A családnál végzett környezettanulmány alapján azonban elutasították. Ezután a balástyai fatelepen talált munkát, és  reménye se volt rá, hogy kitörjön abból a környezetből, 26 évesen öngyilkos lett. Permetezőszert ivott, azonnal meghalt.

A gyálaréti Miklósi Viktor Gábort előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen és 14 év alatti személy sérelmére elkövette emberölés miatt 2010 októberében ítélték életfogytig tartó fegyházbüntetésre. Az akkor 24 éves férfi 2008-ban fejszével megölte 23 éves élettársát, majd megfojtotta 9 hónapos kisfiát. Temetésük napján vallotta be, hogy 2005-ben ő verte agyon vascsővel nagyanyját is. Az idős nő megölésével először mást gyanúsított a rendőrség, majd a vádat ejtették, és csak a családirtás után kezdtek el újra foglalkozni vele.


A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága belső vizsgálatot indított az eset körülményeinek teljes körű tisztázása miatt. Úgy tudjuk, hogy a tényleges életfogytiglanra ítélteket a börtönőröknek tízpercenként kell ellenőrizniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!