Szeged és környéke

2007.06.08. 16:19

A Centrum-gödör 18 éve épül

Nem bíznak a Centrum-gödör környékén lakók abban, hogy az általuk portermelő üzemként és csúfságként emlegetett telek beépül. Pedig a tulajdonosoknak 2009. január 1-jéig el kell kezdeni az építkezést.

Gonda Zsuzsa

Másfél éve van a Belváros 2001 Kft.-nek, hogy elkezdje, három és fél, hogy befejezze az építkezést a Centrum-gödör helyén. A majdnem húsz éve üresen álló telken egyelőre nem láttuk építkezés nyomát. A környéken lakók szerint nem is fogjuk látni. A gödröt határoló kerítésen – urbánus humor – tábla hirdeti: itt 18 éve egy üres telek épül. Nekünk.

– Minden évben összehívnak egy lakógyűlést, és elmondják, hogy mi épül. Aztán nem történik semmi – közölte egy Püspök utcai lakó. Konyhaablakából épp a gödörre lát – a korábban ígért pláza, lakóház, parkoló helyett néha vadkacsát, máskor békát.

– Csak azt nem értem, hogyan lehetne itt bevásárlóközpont, amikor az egyirányú utcák miatt bonyolult megközelíteni a területet – mondta a fiatal nő, majd vállat von: nekik mindegy, egy hónap múlva elköltöznek.
Szemben, a Tábor utcában középkorú nő nyitott ajtót. Negyven éve lakik itt. A mostani „portermelő üzem" helyén órás, borbély, szőrmebolt, komfort nélküli házak és egy csinos kis villa állt – mesélte.

Ha mégsem építenek

A szegedi közgyűlés döntésének értelmében a tulajdonos köteles beépíteni a Centrum-gödröt. 2007. január elsejétől számítva két éven belül el kell kezdeni, és négy éven belül be kell fejezni az építkezést. A városüzemeltetési irodánál megtudtuk: ha a tulajdonosok nem tesznek eleget kötelezettségüknek, akkor elidegenítési és terhelési tilalom lép életbe az ingatlanra vonatkozóan. Általános szabály nincs, a további szankciók a szerződés tartalmától függnek. Az önkormányzat követelhet például kötbért, vagy alapos okkal közcélúnak minősítheti, így kisajátíthatja a területet.

– Nem hinném, hogy itt épülne valami. De ha igen, az sem gyönyörködtet majd bennünket. Húsz éve csinálták meg a beton alapot egy soha el nem készülő épülethez. Azt is megéreztük, a bontást is meg fogjuk érezni. Ha egyáltalán találnak a tulajdonosok olyan befektetőt, akinek megéri a beruházás még úgy is, hogy előbb bontania kell.

Egy emelettel lejjebb Thékes Lászlóval találkoztunk. Ő azt mesélte, időnként öltönyösök jönnek, szétnéznek, majd elmennek. Néha valaki levágja a nagyra nőtt gazt a gödörben. A mellette lévő parkoló esőben sáros, egyébként poros. Az egész területre ezt a szót használta: rútság.

A folyosón játszó gyerekek – Nikolett, Saci, Szandra, Olivér, Diána, Bianka és Márti – nem mehetnek a gödörbe, mert szüleik szerint veszélyes. Ha egy-egy labda mégis begurul, a legidősebb hozza ki.

Ez év januárjában azt írtuk: a Belváros 2001 Kft. talán tárgyalásokat kezd a Skála Divatáruház tulajdonosával, mert az érdeklődik az áruházzal szomszédos terület iránt.

Tegnap Zombori Tibor, a kft. ügyvezető igazgatója még semmi biztosat nem tudott mondani. Így fogalmazott: „közös megbeszélések folynak. Nem lenne ildomos konkretizálni, ha nincs konkrétum". Megkérdeztük, felmerült-e az ingatlan eladásának ötlete.

– Természetesen többféle dolog szóba kerülhet, mindig az adott szituációtól függ. Így ez sem kizárt – hangzott a válasz. Az igazgató nem mondta meg, hogy ebben az esetben mennyit kérnének a területért. Ígérte viszont, hogy a gödörtörténet nem tart már évekig: „Csak az a kérdés, hogy ez még egy hónap vagy egy év."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!