Szeged és környéke

2019.08.03. 16:51

A Csillag rabja faragta Szent Rókus szobrát

A rókusi templom plébániájának építkezésekor több fát ki kellett vágni évekkel ezelőtt, azonban tüzelő helyett szobor lett belőlük. A templom védőszentjének szobrát a szegedi börtön egyik rabja készítette.

Kiss Anna

Szegeden számos turisztikai sétát szerveznek, amelyek fó­­kuszában mindig más-más téma áll. Nemrégiben templomsétát hirdettek, ennek so­­rán lettünk figyelmesek arra az információra, hogy a Szent Rókus-templomban két olyan szobor is van, ami a plébánia építkezése során kivágott fákból készült, ráadásul az egyiket a Csillag börtön egyik fogvatartottja készítette néhány évvel ezelőtt. Megkérdeztük az egykori székesegyház plébánosát, hogyan került a faanyag a Szegedi Fegyház és Börtönbe.


– A kivágott fákat elvittem a börtön bútorgyárába száradni, és mivel minden héten hitoktatást tartok ott, ezért megismertem egy rabot, Szergejt, akit megkértem, hogy faragja ki az anyagból Szent Rókust. Elmondtam neki az elképzeléseimet, illetve az oltárképünkről is vittem neki egy fotót, így készítette el a művet, ami igazán szépre, élethűre sikerült. Az arcán jól ábrázolta a fájdalmat, a betegséget, vagyis a pestist, ami akkoriban pusztított. Egyetlen aprócska hibája van, hogy lefestette az alkotást, pedig a faszobrokat nem szokás, ettől függetlenül nagyon örültünk neki – részletezte Kretovics László főesperes.

El sem hinnék, pedig a Szent Rókus-templom egyik szobrát rab faragta - mutatja Kretovics László. FOTÓ: FRANK YVETTE

El sem hinnék, pedig a Szent Rókus-templom egyik szobrát rab faragta - mutatja Kretovics László. FOTÓ: FRANK YVETTE

A templom jobb oldalán, a mellékhajó és a kereszthajó ke­­resztezésében található a szobor, érdemes szemügyre venni. Ezzel szemben ott áll a bal oldalon Vasas Szent Péter szobra, amit szintén a kivágott fából Simmer Sándor csongrádi fafaragó készített ingyen, felajánlásként. A plébánostól megtudtuk, a szentről hallott történetek alapján készült el a műve japánakácból, azt a pillanatot szemlélteti, amikor Gábriel arkangyal megszabadítja Pétert a bilincsektől Heródes börtönében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!