Szeged és környéke

2007.11.13. 21:58

A Démász a régiós Top 100 élén

Szeged - Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának kiadásában megjelent a vállalati Top 100-as lista, amely a 2006-os adatok alapján állította fel a céges rangsort. Ez az első ilyen jellegű kiadvány a régióban.

Fekete Klára

Először vállalkozott arra az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága – együtt a Bács-Kiskun, a Békés és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, hogy elkészítse a vállalkozások Top 100-as listáját, az adatok birtokában pedig elemezze 2006 gazdasági folyamatait. A száz vállalkozást 134 ezer cégből az értékesítés nettó éves árbevétele alapján választották ki a kötet szerkesztői – ez ugyanis a nemzetközileg is használt és elismert legfőbb rangsorolási mutató.

Az első helyen álló vállalkozásnak, a Démász Zrt.-nek 87,8 milliárd, a századik helyre került társas vállalkozásnak nettó 4,4 milliárd forint volt az árbevétele 2006-ban. A dél-alföldi régió 100 legjelentősebb vállalkozása közül 86 adózó járult hozzá ahhoz, hogy nevét, főbb gazdasági adatait a kiadványban nyilvánosságra hozzák.

A Démász a régiós Top 100 élén. Fotó: Karnok Csaba
Csongrád megyének a dél-alföldi régióban elfoglalt gazdasági súlyát jelzi, hogy a hárommegyés rangsor első hat helyén a „mi cégeink" állnak, sorrendben a Démász, a Dégáz, a Lombard, a Pick, a Sole-MiZo Zrt. és a KÉSZ Kft. Csak a 7. helyre férkőzhetett be az első kecskeméti vállalkozás, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., majd a nyolcadikon már újra Csongrád megyei céget, a Hungerit Zrt.-t találjuk. Holott az összkép ennél differenciáltabb, hiszen a száz legnagyobb nettó árbevételű vállalkozásból több például a Bács-Kiskun megyei – 46 –, és 37 a Csongrád megyei cég. Békés megye sereghajtó 17, listára került vállalkozásával – igaz, több jelentős vállalatának másutt található a székhelye.


A könyvet kedd délután a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál mutatták be, a prezentáció alkalmából előadást tartott Szikora János, az APEH elnöke, Tamásné Czinege Csilla regionális igazgató, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint [namelink name="Szeri István"], a megyei kamara elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!