Szeged és környéke

2008.01.16. 22:00

A Démász még dolgozik a tarifacsomagokon

Szeged - Sokakat félrevezettek a választható áramárról szóló első tájékoztatások. A hírekkel szemben nem az áram árát választhatja meg a lakosság, hanem azt, hogy milyen vételezéssel jut hozzá az energiához. Az árakat továbbra is minisztériumi rendelet szabályozza.

Munkatársunktól

A különféle fogyasztói szokásoknak megfelelően már eddig is több tarifacsomag létezett, és most ezeknek az ára változott – közölte lapunkkal Kovács Krisztina, a Démász kommunikációs igazgatója. Január 1-jétől a kormányrendelet meghatározza az egy zónaidős A1, a két zónaidős A2 és az időszakos B tarifacsomagot. Az első csomagot választók folyamatosan ugyanúgy vételezhetik az áramot, mint eddig, minden napszakban ugyanazon az áron. A második csomag két mérőórát feltételez, amelyek közül az egyik külön méri a nappali, vagyis csúcsidejű, a másik az éjszakai, azaz völgyidejű áramfogyasztást. Ez utóbbi inkább az éjszaka is működő kis cégeket érdekelheti, hiszen a lakosság többsége éjszaka alig fogyaszt áramot.

A harmadik tarifa azokra a távvezérelt háztartási eszközökre, például villanybojlerekre vonatkozik, amelyek „maguktól" bekapcsolnak éjszaka. A vételezési módok között lehet választani, de érdemes előtte kiszámolni a várható költségeket, így a távvezérlés vagy a második mérőóra beszerelésének árát.

Január elsejétől változik az ár szerkezete is. A hálózat használatával kapcsolatos díjakat és a törvényben szabályozott adókat, egyéb fizetendő költségeket külön ki kell számolni és külön fel kell tüntetni az új típusú számlában is. Tehát nem elegendő azt figyelembe venni, hogy a rendelet szerint az A1-es árszabás 21,90, forinttal, az A2-es csúcsidőszakban 26,14, völgyidőszakban 16,14 forinttal, a B pedig 13,71 forinttal számol kilowattóránként.

„Az új törvényből fakadó változásokat lassacskán fogjuk megtanulni, fogyasztók és szolgáltatók egyaránt" – szögezte le Kovács Krisztina. De ez így volt a mobilszolgáltatók megjelenésekor is. Ma pedig már a többség profi módon választ mobiltelefont és tarifacsomagot egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!