Szeged és környéke

2016.05.17. 13:37

A Dömötör-díj idei jelöltjei

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház legjobbjainak 18. alkalommal adják át a Dömötör-díjakat a június 4-én 19 órakor kezdődő nagyszínházi gálaesten. Az idei jelöltekről szóló összeállításunkban kritikákból idézve elevenítjük fel a 2015/16-os szezon emlékezetes művészi teljesítményeit. Szavazni május 26-áig lehet a www.domotordij.designer.hu oldalon, valamint a színházakban és a jegyirodában található szavazólapokon.

Munkatársunktól

Legjobb színész:

[namelink name="Borovics Tamás"] (Szimpla szerda): „Sántha Borcsa zakót és nyakkendőt világos edzőcipővel párosító, jellemző erejű jelmezében Borovics Tamás jóindulatú, konfliktuskerülő baleknak mutatja az Apát, aki ugyan érzékeli, hogy anyósa tönkreteszi a házasságát, de a pillanatnyi családi béke jegyében nem képes fellépni ellene." (DM)


[namelink name="Jakab Tamás"] (Az elveszett levél): „...frakkban, cilinderben és vörös selyem alsónadrágban gördült be egy kerekesszékben." (DM)


[namelink name="Pataki Ferenc"] (Tartuffe): „Tartuffe elsöprő erővel bíró karakterré válik Pataki Ferenc megformálásában, egy körülrajongott popsztár, egy gyűlölt vírus, ami beette magát a gazdatestbe, de leginkább a szenvedélyeit kielégíteni akaró ember. Hatalom, pénz és nők. Pontosan ismeri és kihasználja a belé vetett elvakult hitet." (DM)

Legjobb színésznő:

[namelink name="Borsos Beáta"] (Szimpla szerda): „Remek játéka jóvoltából szembesülhetünk a kétségbeesett, magát vádló gyermek érzéseivel, amikor végig kell néznie, hogyan hull szét szülei házassága." (Magyar Teátrum Online)

 

A Szegedi Kortárs Balett József-legenda című produkciójában Czár Gergelyt és Horváth M. Gergőt is jelölték. Fotó: Frank Yvette

A Szegedi Kortárs Balett József-legenda című produkciójában Czár Gergelyt és Horváth M. Gergőt is jelölték.

Fotó: Frank Yvette

[namelink name="Gidró Katalin"] (Az üvegcipő): „...csupa szív, szerethető, mégsem negédes Irma. Elhisszük neki, hogy ő a Józsefváros bolondos-ábrándos kis Hamupipőkéje, aki cicit ad a négynapos kismacskának, és halálosan beleszerelmesedik a drága, mérges asztalosba. Nagyokat csetlik-botlik, fejvesztve rohangál, hasra veti magát az imádott macsó lábai előtt, nevetünk rajta, közben átérezve reménytelen boldogtalanságát a szívünk szorul el érte." (DM)


[namelink name="Szabó Gabi "](Szimpla szerda): „Az orvosnak készült, de csak az asszisztensségig jutott Anyát Szabó Gabi úgy játssza, hogy pontosan megmutatja a sodródó, bizonytalan, folyton vívódó, önmagát betegségbe emésztő személyiséget, aki nem képes álszent anyja és férje között választani." (DM)

Legjobb operaénekes:

[namelink name="Cseh Antal"] (Szerelmi bájital): „...fölényes, nagyhangú, mint a mai csodadoktorok, basszbaritonja harsányan szól. Üstöke Gyurcsók Józsefre hajaz. Kellemetlen, erőszakos fickó, öntudatosan éri el a célját." (tiszatajonline.hu)


[namelink name="Hanczár György"] (A varázsfuvola): „Taminóként tinédzsernek hat. Színre lépésekor megalázzák. Így aztán erős kontrasztot ad az az erős hit, ihletettség, amivel a Képáriát megszólaltatja – koncentrált, fényes hangon, szép frázisokkal. Egy ígéretes tehetség első diadala." (tisza-tajonline.hu)


[namelink name="Szélpál Szilveszter"] (A varázsfuvola): „...belépőjében briliánsan játssza el, hogyan csal be és fog el kézzel egy madárkát. Nem egy kövérkés, hatalmas hangú basszbariton mórikálja magát a rivalda előtt, hanem egy atlétikus fiatalember játssza be a színpadot teljes széltében-hosszában-magasában. Könnyed, világos baritonján dalolja a szólamot." (tiszatajonline.hu)

Legjobb opera-énekesnő:

[namelink name="Kovács Éva"] (A varázsfuvola): „Alföldi sok kiáltozást, üvöltést kér énekeseitől, legtöbbet Paminától. Ez bizonyosan nem használ a lágy, behízelgő hangképzésnek, bár illik az érzelmi túlfűtöttséghez. Kovács ennek ellenére szép tónusban énekli végig a szólamot." (tiszatajonline.hu)


[namelink name="Nadia Cerchez"] (A trubadúr): „...amint és ahogy megszólal, nyomban a dráma közepébe ránt, azonnal teljes bonyolultságában sugározza a hőst, akit éppen alakít. A bemutatón féltő beosztással adagolta hangját Leonórának az ismétlésekkel rendkívül megterhelővé váló szerepében. Sötét szopránja titkokkal teli, ám igazi erejét ezúttal csak második áriájának visszatérésében és főképp Lunával énekelt kettősével mutatta meg." (tiszatajonline.hu)


[namelink name="Wiedemann Bernadett"] (A trubadúr): „...már főiskolás korában rátalált az egzaltált cigányasszony, s a hang és az alakítás ereje azóta alig kopott. Mezzója sűrű, fekete és bozontos, mint a parókája, minden megszólalása gyönyört és némi döbbenetet kelt. Amikor a régi történet elbeszélésének végére ér, dörgő mély hangjaival tényleg a szenvedés és a Pokol legmélyére visz bennünket." (tiszatajonline.hu)

Legjobb táncos:

[namelink name="Czár Gergely"] (József-legenda): „A darab legmegindítóbb jelenete, mikor a kemény, uralkodásra született Potifárt, Czár Gergelyt meglágyítja az álmodozó idegen, és teljes harmóniában táncolnak." (DM)

 

Szélpál Szilveszter (Papageno) és Hanczár György (Tamino) Alföldi Róbert rendezésében, A varázsfuvolában. Fotó: Hollósi Zsolt

Szélpál Szilveszter (Papageno) és Hanczár György (Tamino) Alföldi Róbert rendezésében, A varázsfuvolában. Fotó: Hollósi Zsolt

[namelink name="Horváth M. Gergő"] (József-legenda): „Romlatlan és nyíltszívű, Horváth M. Gergőnél hitelesebb Józsefet keresve se találhattak volna." (DM)


[namelink name="Zsadon Flóra"] (Moderato Cantabile): „Zsadon Flóra és Czár Gergely varázslatosan táncol. Széles érzelmi és dinamikai skálát bejárva, elképesztő hajlékonysággal, magával ragadó expresszivitással eddigi pályafutásuk egyik legszebb kettősét adták elő." (DM)

Legjobb rendező:

[namelink name="Alföldi Róbert"] (A varázsfuvola): „Alföldi próbálja, miként lehet a végtelenül stilizált operai nyelven megszólalni új-realista színházi eszközökkel. S az előadás mutatja, hogy lehet, ha nem igazán vesszük figyelembe a zenét." (revizoronline.com)


[namelink name="Bodolay Géza"] (Liliomfi): „A színek, kapcsolatok és csalások karneválját falról lepotyogó tányérok, repkedő parókák és a közönség harsány tetszése kíséri. A Szegedi Nemzeti Színház Liliomfija pontosan annyit ad, amennyit ígér: biztonságos komédiázást, nevetést, a valóságtól messze távol." (DM)


[namelink name="Merő Béla"] (Szása i Szása): „A darab felépítése és eszközkészlete szokványos: helyzetkomikumra épít, miközben fokozatosan előkészíti a tragikus végkifejletet. A legerősebb részek – a szintetizátorral megszólaltatott, illetve átköltött kommunista és mozgalmi dalokon túl – épp ennek a tisztnek a rémálmai, amelyek előrevetítik a dezertőr személyes tragédiáját. De ennél fontosabb, hogy a hatalom mindent átható természete mellett foglalnak állást: leszivárog a legintimebb és legöntudatlanabb szférákba is..." (kortars-online.hu)

Legjobb látványtervező:

[namelink name="Mira János"] (Tartuffe): „Érdemes félretenni a megrökönyödést, hogy Moliére 17. századát felváltja a minimál stílusú ház, a színes parókák és az áttetsző ruhák – az álszentség változatlan." (DM)

 

A Szimpla szerda három jelöltje: Borsos Beáta, Szabó Gabi és Borovics Tamás. Fotó: Kuklis István

A Szimpla szerda három jelöltje: Borsos Beáta, Szabó Gabi és Borovics Tamás. Fotó: Kuklis István

[namelink name="Molnár Zsuzsa"] (Rózsa és Ibolya): „Nem spóroltak a darab kiállításán sem, Molnár Zsuzsa a díszlettel a gyerekekhez közel álló látványvilágot teremtett: az előfüggönyön a manapság népszerű üvegképek stílusára emlékeztető jelenetek láthatók, ötletes a misztikus tündérerdő megjelenítése is." (DM)


[namelink name="Stadler Ferenc"] (Baby Boy): „Ivgi és Greben vörös bonboniere-be zárta produkcióját, a szinte meztelennek látszó táncosok elvesztették benne a nevüket, személyiségüket." (DM)

Legjobb jelmeztervező:

[namelink name="Bianca Imelda Jeremias"] (József-legenda): „Juronics egy jégszínű palotát alkotott, benne fekete-kék ruhás uralkodópárral és fekete szolgákkal, fehér fiatal lányokkal, akiket a színház tánckara és a Tömörkény-gimnázium növendékei alakítanak." (DM)


[namelink name="Libor Katalin"] (Árgyélus királyfi): „...a gondos kivitelezésű és gyönyörű jelmezek (tervezőjük Libor Katalin), valamint az egyértelmű zenei motívumok megkönnyítik annak felismerését, ki éppen hol áll a jóságranglétrán." (momus.hu)


[namelink name="Varjas Zsófi"] (Rózsa és Ibolya): „Varjas Zsófia jelmezei gyönyörűek, különösen pazar a légies pávatollakkal a Mostoha elegáns kosztümje és Varjúháj király sötéten csillogó, mívesen kidolgozott, tollas tündérpalástja." (DM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!