Hallgassa élőben!

A Farkas Helga-ügyben elítélt ''Jokó'' kiszabadult

Kiszabadult a Farkas Helga-ügyben hat éve tíz év fegyházbüntetésre ítélt Cs. József. A férfit „személyi szabadság korlátozásában" és zsarolásban mondták ki bűnösnek. Magyarországon akkor még a Btk. nem „ismerte" az emberrablást.
Farkas Helga

A Legfelsőbb Bíróság hat éve – közvetett bizonyítékok alapján – tíz év fegyházbüntetésre ítélte az orosházi Cs. Józsefet, akit barátai Jokóként emlegettek. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy Cs. bűntársával, Juhász Benedekkel rabolta el az akkor 18 éves Farkas Helgát, ők követeltek 500 ezer márkát a szegedi lány szabadon bocsátásáért. Juhász nem állhatott a bíróság elé, ugyanis akkor már halott volt. Meggyilkolták, támadója fejbe lőtte.

1991. június 27.

Farkas Helgát 1991. június 27-én este, Orosháza és Szeged között rabolták el. A rendőrség szerint a bűncselekményt Cs. József és Juhász Benedek követte el. A két orosházi férfi megállította a tűzpiros Mazda gépkocsijával Orosházáról Szegedre tartó, őket egyébként régóta jól ismerő lányt, és elrabolták. Az autót másnap reggel az algyői Tisza hídtól nem messze találták meg.

Az emberrablók már 27-én este telefonáltak Helga Szegeden élő szüleinek. A suttogva beszélő zsaroló 500 ezer márka – akkori árfolyamon számolva 25 millió forint – váltságdíjat követelt a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumba járó 18 éves lány szabadon bocsátásáért. A tettesek június 27. és 30. között még tizenháromszor telefonáltak. Többször megállapodtak a pénz és a lány átadásában, ám a találkozó mindannyiszor meghiúsult.

Június 30-a után megszakadt a kapcsolat az emberrablók és a család között, a zsarolók később már nem jelentkeztek.

A rendőrség kezdetben nem nagyon vette komolyan az ügyet, valószínűleg nem gondolták, hogy ilyen bűncselekmény Magyarországon megtörténhet. Sokáig azt hitték, az ügy magától megoldódik, Farkas Helga napokon belül előkerül, hazasétál.

Az nyomozás évekig tartott. A nyomozók több ezer bejelentést megvizsgáltak, több száz tanút kihallgattak, ám közvetlen bizonyítékkal nem tudták alátámasztani, hogy kik rabolták el a Deák gimnázium negyedikes diákját, hol tartották fogva, és azt sem, hogy a lányt meggyilkolták.

Uri Geller is nyomozott

A Farkas család felkérésére Uri Geller, az Angliában élő világhírű parafenomén is megpróbálta megoldani az ügyet, de több száz magyar ingáshoz, jóshoz, kártyavetőhöz hasonlóan ő sem járt sikerrel.

A rendőrség közvetett bizonyítékok alapján bizonyítottnak vélte, hogy Farkas Helgát Cs. József és Juhász Benedek rabolta el, ők tartották fogva a lányt egy orosházi garázsban, és ők követeltek 500 ezer márkát a családtól. Arra, hogy Farkas Helga gyilkosság áldozata lett, máig nincs bizonyíték, holtteste nem került elő.

Az ügyészség vádat emelt, az ügyben, kétszer a Csongrád Megyei Bíróság, majd többszöri fellebbezés után a Legfelsőbb Bíróság hozott ítéletet. Juhász Benedeket 1995-ben meggyilkolták, holttestét egy Orosháza melletti csatornában találták meg.

Az ügyészség Juhász meggyilkolásával is Jokót vádolta. A vádirat szerint Cs. József azért végzett bűntársával, hogy a férfi ne köthessen vádalkut, és ne vallhasson rá a Farkas Helga ügyben. A vád egyik koronatanúja Juhász felesége volt, aki azt állította, férje többször mesélt neki Farkas Helga elrablásáról, amit Cs.-vel együtt követtek el. A bíróság nem találta megalapozottnak a vádat, Juhász meggyilkolásáért Cs.-t nem ítélték el.

A büntetőper közvetett bizonyítékai között szerepeltek azok a hangfelvételek, amelyek a Farkas család és az emberrablók közötti beszélgetéseket rögzítették. Szakértők azonosították, pontosabban valószínűsítették, hogy a telefonáló Cs. József volt.

Cs. Józsefet 2000 novemberében társtettességben elkövetett személyi szabadság megsértése és zsarolás bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság. 1991-ben a Btk.-ban még nem szerepelt az emberrablás. Cs. azért szabadulhatott jóval korábban, mert jó magaviselete miatt a fegyházbüntetést börtönre változtatták, büntetését pedig harmadolták.

Farkas Imre: Érthetetlen ez a világ

Farkas Helga szüleit rettenetesen felkavarta, hogy lányuk elrablója és szerintük feltételezett gyilkosa kiszabadult. Farkas Imre az elmúlt években visszatérően hangoztatta, ha a bíróság bizonyítottnak vélte, hogy Jokó és bűntársa rabolta el Helgát, ők voltak a zsarolók, akkor miért nem ítélték el gyilkosság miatt, hiszen szerinte rajtuk kívül más nem végezhetett a lányukkal.

– Borzasztóan zaklatott vagyok! A lányom elrablója csak úgy kisétálhatott a börtönből. Jó magaviselete miatt még a büntetését sem kellett letöltenie. Érthetetlen ez a világ. Mindent el fogok követni, hogy bizonyítékokat szerezve alátámasszam, a lányom gyilkosát engedték ki – mondta Farkas Imre.

Cs. József kiszabadulása után nyomtalanul eltűnt. Információink szerint külföldre utazott, jelenleg a horvát tengerparton nyaral.

Hirdetés
Zöldségekkel is harcolhatunk a klímaváltozás ellen
Saját kocsijában fulladt meg a sofőr
Árokba borult és beszorult az autóba.
Alig lehet ráismerni az egykori szexszimbólumra: Kim Basinger teljesen lepukkant
Kim Basingert, az egykori szexszimbólumot kissé lepukkantan kapták lencsevégre a lesifotósok.
Busz alá esett a férfi, a 16 tonnás jármű átmenet a lábán, azonnal kórházba vitték
A busz ajtói éppen becsukódtak, a részeg férfi a megállóba sietett kedd este Csepelen. A busz ajtajának esett, majd a jármű alá zuhant. A 16 tonnás busz átment a lábán.
Lekapcsolták a távfűtést Temesváron
A polgármester drámainak nevezte a helyzetet.
Száztízmillió adag védőoltást szállít az Afrikai Uniónak a Moderna
Afrika 1,3 milliárd lakosának eddig csak mintegy 5 százalékát oltották be mindkét adaggal.
Nem lesz vasárnap Peking Marathon
A kínai házigazdák a halasztás indoklásaként a koronavírus-járványt jelölték meg.