Szeged és környéke

2019.07.20. 12:00

A fejlesztésekről szól az egyetem idei esztendeje

2016 augusztusában lett a Szegedi Tudományegyetem kancellárja Fendler Judit. Megbízatása július végén lejár, két másik jelölt mellett ő is pályázott a folytatásra. A kancellárral arról beszélgettünk, milyen nehézségekkel kellett szembenéznie megbízatása elején, és hogy áll most az intézmény helyzete.

Hajó Edina

Amikor Szegedre került, már másfél éve nem volt kancellár az egyetemen.


Az ország többi egyeteméhez képest Szegeden két évvel később indult el a kancellári rendszer. A szervezeti struktúrát azonban nagyjából már kialakították, ez Szabó Gábor előző rektor érdeme. Így a rektor és a kancellár zökkenőmentesen tudott együtt dolgozni.


Mivel szembesült, amikor kancellár lett?


Hihetetlenül összetett fel­­adatról van szó. Korábban a legkülönfélébb nagy szerveze­teket vezettem, a Budapest Banktól a Honvéd Kórház gaz­da­sági igazgatásáig, ám egy tudományegyetem vezetése ennél jóval bonyolultabb. Itt va­­lamilyen szinten érteni kell az egészségügyhöz, az oktatáshoz, a költségvetési intézményekhez, piaci cégekhez, be­­ruházásokhoz, uniós pályázatokhoz és egy kicsit a kutatásszervezéshez is.


Milyen anyagi helyzetben vette át az intézményt?


A szegedi klinikák 2007 óta szenvednek finanszírozási hi­­ányban, amikor a városi kór­ház minden ellentételezés nél­kül egyszerűen beolvadt az egyetembe. Óriási hiba volt, se­­hol máshol nem történt ehhez fogható az országban a városi kórházak integrációjánál. A kö­­vetkezménye az lett, hogy a 2007 óta eltelt időszakban mintegy 30 milliárd forintot tett bele az egyetem az egészségügybe. Az elmúlt 3 évben szigorú gaz­dálkodással folyamatosan csök­­kentettük a hiányt, három éve 3,5 milliárd, két éve 2 milliárd forint volt, tavaly viszont már nulla, vagyis sikerült megszüntetnünk a hiányt.


Mit tart a legnagyobb eredményének a három év alatt?


Legfőképpen a hiány meg­­szüntetését. Arra is büszkék vagyunk, bár ez nem az én érdemem elsősorban, hogy nő a belföldi hallgatóink száma, és ez a trend minden bizonnyal idén szeptemberben is folytatódik. A külföldi hallgatók száma még meredekebben emelkedett, 2010 óta az első évfolyamra be­­iratkozók száma 462-ről 2018-ra 1700-ra nőtt, így jelenleg több mint 3700 külföldi hallgató ta­­nul az egyetemen.


Rovó László rektorral egy éve dolgozik együtt, aki többször is hangsúlyozta, hogy sikerült optimalizálni a forrásokat, az idei év pedig már a fejlesztésekről szól.


Ez az egyik oldalról óriási öröm, a másik oldalról viszont ál­­landó stressz, hogy az építő­ipari infláció miatt tudjuk-e a fejlesztéseinket finanszírozni. Közgazdasági szempontból nem racionális, hogy mind az egészségügy, mind pedig az oktatás finanszírozásából hiányzik az amortizáció, az épületek és esz­­közök elhasználódásának a költsége. Amíg ez nem épül be a rendszerbe, addig lényegében véve folyamatos tűzoltásra van szükség. Némi megoldást jelentene, ha pénzügyi lízing konstrukcióban tudnánk eszközöket vásárolni, amelyek kitermelik saját bekerülési költségüket és az eszközpótlást.


A szegedi egyetem kancellári pá­­lyázatának eredményhirdetése au­gusztus 1-jén várható, ön is pályázott. Mit vállalt a következő öt évre?


Mintegy 100 milliárd fo­­rint értékű beruházásra van kormányzati ígéretünk. Ha csak ezt le tudom vezényelni, azzal már elégedett lennék. A rektorral együttműködve a kínai kapcsolatokat szeretnénk még erőteljesebbé tenni, létrehozva az ország első egyetemi Kínai Központját. Az olyan kutatásaink pedig, mint például a korai rákdiagnosztikai módszertan kifejlesztése vagy a nukleáris hulladékok hatékonyabb kezelését megcélzó projektek, azzal kecsegtetnek, hogy a nemzetközi tudomány élvonalában tartósan jelen tud lenni a szegedi egyetem. A 2021-es év méltó megünneplése a következő cél, ek­­kor lesz a 100 éves évfordulója annak, hogy a kolozsvári egyetem Szegedre költözött, és olyan fejlődés, megújulás történt a város, az egyetem történetében, amit utánozni szeretnénk. Méltó utódai szeretnénk lenni a nagy elődöknek, Klebelsbergnek, Szent-Györgyinek és a magyar kultúra és tudomány más nagy alakjainak.

Címkék#Szeged#szte

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!