Szeged és környéke

2008.01.28. 21:36

A főigazgatói posztra jelentkezett négy pályázó

Négy pályázó, Gyüdi Sándor, Herczeg Tamás, Maczelka Noémi és Korcsmáros György adta be jelentkezési anyagát a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára.

[namelink name="Gyüdi Sándor"]

Szekszárdon született 1959-ben, gyerekkorában gordonkázni, később énekelni tanult. Már szegedi egyetemistaként megismerte az ország, amikor győzött az 1983-as Ki mit tud?-on saját alapítású együttesével, a Canticum Kamarakórussal, amellyel később számos nemzetközi versenyt is megnyert.

A JATE-n matematika–fizika szakos középiskolai tanárként végzett, majd Szeged ösztöndíjasaként 1988-ban karvezetői diplomát szerzett a Zeneakadémián, ugyanabban az évben a Szegedi Nemzeti Színház karigazgatója lett, átvette a Vaszy Viktor Kórus vezetését is. 1992-ben vendég-karigazgatóként a torinói Teatro Regióban dolgozott. Gregor Józseftől Tokody Ilonán át Rost Andreáig dirigálta a magyar énekesgárda legjobbjait, Montserrat Caballé Dóm téri gálaestjének karmestere volt.

Színházi munkája mellett 1990-től zenekari koncerteket is vezényelt, 1999-ben a szegedi szimfonikusok igazgató-karnagyává választották. A barokktól a kortárs zenéig ível repertoárja. Együttesével rendszeresen vendégszerepel Nyugat-Európában, 2003-ban a spanyol királyi család húsvéti koncertjét dirigálta a Palma de Mallorca-i katedrálisban. A Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének társelnöke. Liszt-díjas, a Szegedért Alapítvány Gregor József-díjasa, a Szeged kultúrájáért díj és több más kitüntetés birtokosa. Angolul, németül, olaszul, spanyolul és oroszul is jól beszél.




Herczeg Tamás

Szegeden született 1973-ban, gyerekszereplőként, majd statisztaként is

játszott a színházban. Magánének szakra járt a Tábor utcai zeneiskolába, Németh Józseftől, [namelink name="Gyimesi Kálmán"]tól és Komlóssy Erzsébettől is tanult énekelni. Később Kerényi Miklós Gábor rendező-asszisztense volt, majd kulturális menedzserként dolgozott.

Három évig a Média6 Rádiót működtető kft. ügyvezető igazgatója, később egy évadon keresztül a Békés Megyei Jókai Színház marketing- vezetője volt, ahol a Jézus Krisztus Szupersztár Kajafásaként is bemutatkozott – ezt a szerepet Budapesten, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon is többször elénekelte. A kilencvenes évek végén a Szegedi Nemzeti Színház és Szabadtéri Játékok marketing-ügyvezetője, 2001-től Kerényi Miklós Gábor igazgató mellett a Budapesti Operettszínház marketingigazgatója volt.

2004-től a Szegedi Szabadtéri Játékok kommunikációs tanácsadója volt, néhány hónapig – [namelink name="Kesselyák Gergely"] fő-zeneigazgató hívására – a Magyar Állami Operaház kommunikációs- és marketingigazgatói posztját is betöltötte. 2005- től a szabadtéri igazgatóhelyettese, 2007-től egyben a REÖK igazgatója.

Főiskolai nevelőtanári diplomával, felsőfokú kulturális, marketing- és reklámmenedzseri végzettséggel is rendelkezik, jelenleg a Színház és Filmművészeti Egyetem végzős drámapedagógia szakos hallgatója.

[namelink name="Korcsmáros György"]

Budapesten született 1952-ben. Várkonyi Zoltán osztályában 1978-ban színész, Zsámbéki Gábor osztályában 1982-ben rendezői diplomát szerzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán.

1978–79 között a Vígszínház, 1981–82 között a Budapesti Gyermekszínház tagja volt. 1982–85 között a Madách Színházban dolgozott mindkét minőségében. 1985–89 között az Arany János Színház, 1989–90-ben a Rock Színház főrendezője, 1990–92-ig a Szegedi Nemzeti Színház prózai tagozatvezetője volt.

1992-től 2007-ig a Győri Nemzeti Színház igazgatója, számos darabot is rendezett. 1999–2007 közt a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének elnöke volt. 1994-ben Jászai Mari-díjat kapott.

Szinte minden műfajban kipróbálta magát: színészként játszott klasszikus drámát, vígjátékot, modern bulvárdarabot, prózán kívül rendezett musicalt (West Side Story, Hegedűs a háztetőn), operát (Turandot, Rigoletto) operettet (A montmartre-i ibolya). A Szegedi Nemzeti Színház társulatával emlékezetes rendezése volt az Imádok férjhez menni, a Charley nénje, a Luxemburg grófja, a Kakukkfészek, a Furcsa pár, a Liliom, valamint Frankó Tünde főszereplésével a Leányvásár és a Bohémélet.

Számos színpadi mű és adaptáció, televíziós sorozat szerzője. Különböző posztokon összesen 22 éven át dolgozott színházi vezetőként.

[namelink name="Maczelka Noémi"]

Hódmezővásárhelyen született 1954-ben, 1976-ban a Liszt Ferenc

Zeneművészeti Főiskola szegedi tanárképző tagozatán szerzett diplomát zongora és szolfézs szakon. 1979-ben végezte el a Zeneakadémia zongoraművész-tanár szakát, 1986-ban pedig a JATE BTK pedagógia szakán szerzett oklevelet.

Zongoristaként részt vett többek között Rév Lívia (Párizs), Teofil Bikis (Luxemburg), Frantisek Rauch (Prága), valamint Vásáry Tamás és Malcolm Bilson mesterkurzusán. 1975-től a Szegedi Nemzeti Színházban az operatársulat korrepetitora volt, 1977-ben a Madách Színházban, 1978-ban Budapesti Kamaraegyüttesnél dolgozott. 1979–1982 között a szegedi Tömörkény István Zeneművészeti Szakközépiskolában tanított. 1982-től a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola (jelenleg SZTE Pedagógusképző Kar) Ének-zene Tanszékének oktatója, 1999-től tanszékvezető, 2005-től főiskolai tanár. 2003-ban DLA tudományos fokozatot szerzett.

Artisjus-díjas, a Casale Monferrato (Olaszország) zongoraverseny első- és különdíjasa, Pro Iuventute- és Lőw Immánuel-díjas, Szeged város kultúrájáért aranygyűrű birtokosa. Angolból középfokú, németből, olaszból, franciából és oroszból alapfokú nyelvvizsgával rendelkezik. Több kortárs zeneszerző darabjának ősbemutatója fűződik a nevéhez. Koncertező művészként idehaza és külföldön is fellép, szólóestet adott Németországban, Olaszországban, Csehországban, Norvégiában, Finnországban, az USA-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!