Szeged és környéke

2007.03.06. 15:19

A gázáremelés legjobban a falusi családokat sújtotta

Továbbra is magas gázszámlákat kapnak a családok, holott tavaszias az időjárás, és csordogál az államkasszából a kompenzáció is. Az Égáz-Dégáz több felszólítást küldött ki február végéig a nem fizetőknek, mint a korábbi években. Hogy ne jussanak el a mérőóra leszereléséig, a szolgáltató két hétre lefékezte a rendszert.

Fekete Klára (Délmagyarország)

A gázáremelés a falusi családokat sújtotta ezen a télen leginkább: azoknak az embereknek kell magasabb számlákat kifizetniük, akik szigetelés nélküli házakat korszerűtlen konvektorokkal próbálnak kifűteni. Tiszaszigeten, Egediéknél a fiatal asszony, Edina mutatja a legutolsó számlát, amely már tartalmazza a kompenzációt is – két kisgyerek, plusz egy beteg családtag után jár –, de így is több mint 44 ezer forintot kell egy hónapra kifizetni.

A ház száz négyzetméteres, és csak a szobákban fűtenek gázzal, a folyosón fával tömik meg a kályhát. A kapunál, csaknem a gázóra magasságáig állnak a fahasábok. Egedi Edina, aki gyesen van otthon a kicsikkel, azt mondta, már február 26-áig be kellett volna fizetniük a gázszámlát, de nem tudták, mert a férj csak most kap fizetést. Már kihozta a postás az Égáz-Dégáz első felszólító levelét.

Többen is kerültek hasonló helyzetbe a faluban, főleg azok, akiknek a szolgáltató mindig hónap végén küldi a számlát. Addigra ugyanis elköltik az emberek a fizetésüket. Egy másik házban, Bálintéknál azt közölte az idős asszony, hogy már két számlát is kapott, az egyik 51, a másik 61 ezer forintról szól. Várják úgyszintén a fizetést. Nekik is járna kompenzáció, csakhogy a mérőt még nem íratták át. És addig nem is lehet új szerződést kötni a szolgáltatóval, amíg ki nem egyenlítik a tartozást. A kör itt be is zárul.

Iváncsics Sándortól, az Égáz-Dégáz Zrt. ügyfélszolgálati igazgatójától azt kérdeztük, hogy a magasabb gázszámlák miatt hány családnál plombálták le a mérőt. A vezető azonban sem a kintlévőségek nagyságrendjével, sem a mérőóra-leszerelések számával kapcsolatban nem árult el pontos adatokat. Viszont jelezte: kintlévőségük 50 százalékkal megugrott 2006 decemberéhez képest. Idén február végéig is jóval több felszólító levél ment ki, mint korábban, az év hasonló időszakában. Elismerte, ennek az az oka, hogy sokan nem kapnak kompenzációt, mert nem jogosultak rá. Nekik 75 százalékkal többet kell fizetniük, mint tavaly, hiszen egy köbméter gáz ára 100 forint. S mivel sok határozatot csak február végén kapott meg az Égáz-Dégáz a kincstártól, a kompenzációt az érintett fogyasztóknál nem is tudták beépíteni a számlákba.

A vezető hozzátette: a gázmérő plombálásáig több lépcsőben jutnak el. A szolgáltató rendszere automatikusan működik, a fizetési határidő lejárta után a cég már küldi is az első felszólítást az ügyfélnek. Március elején azonban a magas számlák miatt két hétre felfüggesztették a rendszer működését, hogy a bajba jutott családok haladékot kapjanak adósságuk rendezéséhez.

Automatizmus
A nemfizető fogyasztónak a fizetési határidő lejárta után 10 nappal küld felszólító levelet az Égáz-Dégáz rendszere. Másodszorra tértivevényes, a kikapcsolásról szóló értesítés érkezik. Harmadszorra kitűzik azt az időpontot, amikor plombálják, vagy leszerelik a mérőt. A tartozást pedig jogi úton hajtják be – ez a rendszerben a negyedik fokozat. Mindössze a nem fizetők tíz százaléka kerül abba a helyzetbe, hogy kikapcsolják a szolgáltatásból.

Címkék#GDF Suez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!