Szeged és környéke

2019.03.23. 13:58

A gyakorlóiskolában is bontottak volna időkapszulát, de nyoma veszett a talapzatból

Az egyetemi gyakorlógimnáziumban is kerestek csütörtökön időkapszulát, de nem találták. Az iskola egykori diákja nyomoz.

Timár Kriszta

Nem a Rókusi iskolában elhelyezett időkapszula volt az egyetlen, amelyet csütörtökre időzítettek fél évszázaddal ezelőtt: az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában is keresnek egy hasonló, múltbéli üzenetet. Azt azonban egyelőre nem találják. (A témához kapcsolódó jegyzetünket itt olvashatják.)


– Az Árpád téri iskolában helyeztek el egy hasonló kapszulát, szintén úttörők – mesélte lapunknak Kovács József, aki 7. osztályos diákként ott állt, amikor azt befalazták, így az elmúlt két hetet azzal töltötte, hogy megszervezze annak ünnepélyes kinyitását. 

 

A Rókusi általános iskolában időkaészulát bontottak csütörtökön. Az egykori Ságváriban csak szerettek volna.

A Rókusi általános iskolában időkapszulát bontottak csütörtökön. Az egykori Ságváriban csak szerettek volna.

– Amikor az iskola felső tagozata hét évvel később a Ságváriba költözött át, az időkapszulát is átköltöztették. Sokáig azt feltételeztük, hogy a jelenlegi Kalmár-dombormű mögött van. Már az engedélyeket is megkaptuk, hogy falat bontsunk, amikor egy 80-as évekből származó almanachból kiderült: miután az iskola elköltözött, a kapszula átkerült a Ságvári-posztamensbe. A talapzatban – mely azóta nem a szobrot tartja, hanem a tanári szoba mellett egy virágot – azonban nincs semmi.

 

A keresett múltbéli csomag úttörőtagkönyvet, az úttörőcsapat pecsétjének lenyomatát, kottát és leveleket tartalmaz. Utóbbiak között állítólag van, amelyik azt taglalja, vajon milyen lesz az élet 2019-ben. Írója légpárnás járműveket vizionált. 

– Továbbiak is vannak még, állítólag az egykori Hámán Katóban is tettek el időkapszulát, illetve Deszken is – mondta el Kovács József, aki nem adta fel a keresést. Bár ma már Budapesten él, onnan koordinálja a nyomozást, és próbál olyan személyeket találni, akiknek információjuk van arról, hova tűnhetett az Árpád téri, 50 éves üzenet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!