Szeged és környéke

2019.07.16. 21:59

A házak tövébe fúrják a geotermikus kutat - Panaszkodnak az újszegediek, hogy senki nem értesítette őket a projektről

Felháborodtak a Kertész utcában és a Füvészkert mögött élők, ugyanis tájékoztatásuk nélkül kezdték el a geotermikus kutat fúrni. A házaiktól alig pár méterre indult meg a munka, ami ellen tiltakoznak, az okozott kellemetlenségért pedig kártérítést kérnek.

Kiss Anna

Szegeden lassan már megszokottá válik, hogy beruházások megkezdéséről elfelejtik tájékoztatni a környéken élőket. Így történt ez Újszegeden is, ahol a Kertész utca sarkán indult meg egy geotermikus kút fúrása. Az ott élők semmilyen levelet nem kaptak erről, megkeresték a körzet képviselőjét is, aki a kivitelezőre mutogatott, pedig a beruházásra nyert pályázat konzorciumának egyik tagja az önkormányzat cége, a Szetáv Kft.

A házak tövébe fúrják a geotermikus kutat Újszegeden. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

– Levelet írtunk a városvezetésnek, amelyben azt kértük, hogy amíg nem kapunk hivatalos értesítést arról, mettől meddig tart a fúrás, miért pont ide rakják a kutat, és mivel jár majd a fejlesztés, egészen addig álljon meg a beruházás. Hiszen a házainktól alig pár méterre dolgoznak. Meg sem kérdeztek minket, hogy hozzájárulunk-e, pedig amikor felépítettük a házunkat, akkor még az ablakpárkányok elhelyezéséhez is külön kérvény kellett. Nem beszélve arról, hogy azért építkeztünk itt, mert nyugodt, élhető környezetet szerettünk volna – panaszolta.


Horváth Tünde azt mondta, mindenki aggódik a háza épségéért, hiába tettek az egyik oldalra egy zajvédő falat, az sokat nem használ, a lakóházak falai repedezésnek indultak. Harangozó Pál azt hangsúlyozta, idősként nyugalmat szeretne, nem gépeket, feltúrásokat és állandó zajt. Információik szerint geotermikus kút lesz a sarkon, ehhez már megásták az árkokat, kivágták a fasorokat, és a csövek is megérkeztek. Hozzátette, ráadásul nemcsak a kivitelezés zajos, hanem szerinte a kutak működése is hangos lesz a későbbiekben. Egy másik környékbelitől, Horváth Máriától pedig megtudtuk, kártérítést kérnek az önkormányzattól mindannyian az okozott kellemetlenségekért.

A házak tövébe fúrják a geotermikus kutat Újszegeden. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

Kóbor Balázs, a Szetáv Kft. igazgatója telefonon erősítette meg, hogy valóban a több mint 21 milliárd forint összértékű projekt egyik eleme készül el Újszegeden, amely által az Odessza fűtése válik környezetbaráttá. Szeged-szerte egyébként összesen 27 geotermikus kutat fúrnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!