Szeged és környéke

2007.11.09. 22:21

A Hódút Kft.-t is kartellezéssel vádolják

Szeged - Várhatóan fellebbez a Hódút Kft. a Fővárosi Bíróság határozata ellen, mivel nem szeretné kifizetni a Gazdasági Versenyhivatal által rá kirótt hetvenmilliós bírságot. A GVH tizennégy útépítő céget bírságolt meg kartellezés címén, 1,3 milliárd forint értékben.

Bakos András

Tizennégy útépítő vállalkozás pert veszített a versenyhivatallal szemben, első fokon – írta a héten az Index című internetes újság, a Gazdasági Versenyhivatalra hivatkozva. Az érintett cégek között van a Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft. is, amelyet országszerte Hódútként ismernek.

Május óta szegediek

A Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft. címe: Szeged, Dorozsmai út 52. A vállalkozás régóta árulta korábbi székházát, és idén május elsején költözött át a szegedi központba. A cég gépeit gyakran látni megyénkbeli útépítéseken. Az ötös főút Szegedre bevezető szakaszának felújítási munkáját a DV Konzorcium nyerte el, a kivitelező itt is a Hódút.

A versenyhivatal még 2005-ben összesen 1,3 milliárd forintot rótt ki a vállalatokra, kartellezés címén. A legnagyobb bírságot – 336 millió forintot – a Strabagnak kellene fizetnie, a Hódútra mintegy hetvenmilliót rótt ki a GVH. A cégek a Fővárosi Bírósághoz fordultak, azt kérve, utasítsa el a hivatal határozatát. A bíróság azonban úgy döntött, a cégek keresetét adja vissza.

A GVH hat útépítési tendert vizsgált, köztük a 47-es út négysávosítását is az algyői hídtól a Vásárhely felé húzódó szakaszon, az első ütemet. A Hódút honlapján, a „Jelentősebb referenciamunkáink" címszó alatt az első helyen szerepel, fényképpel a négysávosítás, „Hódmezővásárhely–Algyői Tisza-híd I/A és I/B szakasz" néven.

A GVH szerint a cégek összejátszottak az utak építésére kiírt pályázatokon, megállapodtak egymás között arról, hogy ki nyeri a beruházást, arról is, hogy a befolyó pénzt majd hogyan osztják meg fő- vagy alvállalkozóként.

A vállalat most az ötös főút Szegedre bevezető szakaszán dolgozik. Fotó: Miskolczi Róbert
Lapunk érdeklődésére Kecskés István, a kft. gazdasági igazgatója azt mondta, nem volt ilyen tárgyalás a cégek között, nem egyeztek meg, a GVH állítása nem állja meg a helyét.

– A Fővárosi Bíróság írásbeli ítéletét még nem kaptuk meg, a jövő hétre várjuk, ezután 15 napunk van arra, hogy döntsünk. Ez, amit most mondok, még nem a hivatalos álláspont, de nagyon valószínű, hogy fellebbezünki a határozat ellen – mondta az igazgató.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!