Szeged és környéke

2019.05.13. 15:57

A HVG szerint populista osztogatásba kezdett Botka László

A gazdasági újság szerint a polgármester által május elsején beígért tízezer forintos támogatás populista trükk, és az nem fogja érdemben javítani a helyeik helyzetét, ellenben kijelentik, hogy a város ezzel az intézkedéssel eltapsol 500 millió forintot.

„Mindenki pénzéből mindenkinek mindent! Ez az abszolút szolidaritás Szeged szocialista polgármesterének fölfogása szerint, akiből majdnem ellenzéki miniszterelnök lett tavaly markánsan antiliberális programmal" – ezzel a leaddel vezeti fel cikkét a HVG.

A lap cikkében azt írja, „május elsején a közelgő önkormányzati választásokra való bármiféle tekintet nélkül bejelentette Botka László polgármester, hogy mire véget ér a nyár, minden szegedi nyugdíjas és általános iskolás kap tízezer forintot, csak úgy. Mert van. És mert Szeged, ahogy azt a polgármester nem győzi hangsúlyozni, a szolidaritás városa."

A portál cikkében idézi Botka László polgármester nyilatkozatát, amelyet a helyi televíziónak adott május 2-án. Ebben elmondja a szocialista városvezető, hogy a beígért támogatás „annak köszönhető, hogy a szegedi gazdaság és azzal együtt a befolyt iparűzési adó csak tavaly 12 százalékkal nőtt, természetesen a különleges anyagból gyúrt szegediek szorgalmából kifolyólag, nehogy valaki időleges és konjunkturális külső tényezők közrehatására gondoljon. És a nagy szegedi blossoming egyszerűen leállíthatatlannak tűnik, hiszen már az idén is egymilliárd forinttal több iparűzési adó folyt be, mint amennyivel az elfogadott költségvetés számolt."

Majd így folytatja az írás szerzője:

„ennek a váratlanul jött milliárdocskának a felét osztogatják szét most tízezrenként anyagilag boldognak és anyagilag boldogtalannak. Ezt tudhatta meg a tévéadásból a szegedi néző, ha nem volt jobb dolga, mint hogy a polgármestert nézze."

A gazdasági médium a következtetést is levonja, amely így hangzik. „Ez az osztogatás egy évente 1 millió forintot (az átlagnyugdíj kb. kétharmadát) kapó nyugdíjas jövedelmét 1 azaz egy százalékkal növeli meg. Az átlagos nyugdíjasokét és pláne az átlagos helyzetű iskolás-gyerekes családok jövedelmét annyival sem. Ez az egyszeri pluszpénz a legócskább populista trükk. Úgy adják a semmit, mintha valami lenne. Erre a semmire költ el a város 500 millió forintot."

A végső konklúziót az utolsó mondatra hagyja a HVG, ez pedig így hangzik:

„Ahol könnyű osztogatni, ott könnyű fosztogatni."

A teljes cikket ide kattintva tudja elolvasni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!