Szeged és környéke

2009.03.17. 18:27

A japánok ráharaptak a paprikánkra

Szeged - Több távol-keleti óriáscég érdeklődik az SZTE Mezőgazdasági Karán kutató Lantos Ferenc nemesített paprikafajtája iránt. A C-vitaminban és kalciumban gazdag termény lehet az első, nagyüzemben termesztett magyar áru Japánban.

R. Tóth Gábor

– A japánok évek óta próbálkoztak a paradicsompaprika-termesztéssel, de a koreai, holland típusok nem voltak elég jók. A szentesi zöldségkutató intézet munkatársaként 2004-ben Japánba utaztam. Az ottaniak rögtön érdeklődtek a magyar paprika iránt, ám a talaj kalciumhiánya, különféle kórokozók miatt nem tudták termeszteni. Ezért kezdtem kísérletezni a nemesítéssel – eleveníti fel a kezdeteteket [namelink name="Lantos Ferenc"], a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézetének tudományos segédmunkatársa.

Íróasztala mellett japán feliratok, Tokió-térkép, japán névjegykártyák, s egy japán mondás: „ha hétszer elbuksz, nyolcszor gyürkőzz neki!". Lantos Ferenc nem gyürkőzött hiába: öt év alatt olyan paprikafajtát nemesített – egy japán kutatóval, Wachi Yoshitakával –, amelyre a Távol-Keleten is ráharaptak. A 60 ország részvételével, mintegy 50 ezer látogatóval megrendezett, tokiói Foodex nemzetközi élelmiszer-ipari kiállításon, március elején óriási sikert aratott a magyar paprika.

– A 15 milliós Tokióban rövidesen magyar étterem nyílik. Ott is használják majd a paprikát, de három óriáscég, például a Mitsubishi agrárvállalata is érdeklődött – meséli. A különleges paprikafajta lehet az első magyar termék, amelynek nagyüzemi termesztése is beindulhat a felkelő nap országában.

Lantos Ferenc paprikája az öregedést is lassítja. Fotó: Tésik Attila

Lantos Ferenc paprikája az öregedést is lassítja.
Fotó: Tésik Attila

A Lantos-féle paprika C-vitamin-tartalma 35-40 százalékkal magasabb, mint a koreai, holland terményeké, jóval ízletesebb is. Jobb a kalciumfelvevő és -megtartó képessége. A japán nők legnagyobb örömére: a vásárhelyi kutató úgy tapasztalta, ők 25 éves koruktól tudatosan készülnek a szülésre, fontos számukra az egészséges életmód.

– A japán piacra csak minőséggel lehet betörni. Előnyben részesítik a természetes dolgokat, olyan fajtára van szükségük, amelyet szántóföldön lehet termeszteni. Egyre nő az olyan termékek iránti érdeklődés, melyeknek tudományosan bizonyított hatásuk van az emberi öregedés lassítására. Ilyen ez a paprika is – meséli Lantos Ferenc, hozzátéve: hazánk híre még mindig nagyon jó a felkelő nap országában. – A királyi Magyarország kertészeti nagyhatalom volt, a japánoknak először a paprika jut eszükbe rólunk. Azt is megmondták nekem: itt nagyon okos kutatók vannak, nagyon kevés pénzzel.

A 2004 óta folyó kutatás jövőre zárul – a paprika szabadalmi védettségének intézése, a gének tulajdonságainak stabilizálása van hátra. – Tovább kell vinni [namelink name="Szent-Györgyi Albert"] örökségét – véli Lantos Ferenc, aki szomorúnak tartja, hogy a különleges paprikát Magyarbánhegyesen fogják termeszteni, mert a „szentesi zöldségkutatónak nincsen gazdája, pedig ha látna a projektben fantáziát a város, beindulhatna itt az élet".

Kedvenc étele: a sör

Lantos Ferenc 2004 óta szinte hazajár Tokióba. Középfokú nyelvvizsgát szerzett japánból. – Az ottaniak megőrzik tradícióikat, nem felejtettek el japánnak maradni. Hihetetlen a tisztaság, a vallási türelem. Nehéz volt hozzászokni a kis asztalokhoz, a különleges ételekhez – meséli. Utóbbi miatt mindenhez sört ivott – ha kérdezték, mi a kedvenc japán fogása, a habzó nedűt említette. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!