Szeged és környéke

2016.04.10. 19:00

A kávénak is lelke van

A kávé több mint egy keserű ital: nem mindegy, honnan származik, hogyan pörkölik, hogyan készítik el. Erről Sefcsik Tamás szegedi pszichológus beszélt, akinek szenvedélye a kávé, és aki kávézóra cseréli egyetemi állását.

Fekete Klára

– Először a kávét megfelelő szemcseméretre őrlöm, utána tömörítem. Az se mindegy, mekkora erővel, hogy ne folyjon át rajta könnyen a víz – magyarázta el [namelink name="Sefcsik Tamás"] pszichológus és barista egy szegedi barátja kávézójában, ő hogyan készíti a feketét.

Névjegy


Sefcsik Tamás Törökszentmiklóson született 1975-ben. Szegedre 1989-ben került, a Radnótiban érettségizett. Két évet végzett el az orvosegyetemen, majd pszichológia szakra felvételizett. Most tanársegéd az SZTE BTK Pszichológiai Intézetében, az orvosegyetem neurológiai klinikáján pedig a PhD-ján dolgozik.

Elvált, új párjával már négy éve Pécsen él. Két gyermek édesapja, akiket a jövőben sűrűn szeretne látogatni Szegeden.


– Majd felrakom, kiválasztva a megfelelő hőfokot, és figyelem a lefolyást. Általában 25–30 másodperc alatt folyik ki a kávé. Minden kávéfajtának más áll jól: nem egyformán őröljük, nem ugyanannyi idő alatt folyik le, ehhez is külön be kell állítani a szemcseméretet. Sőt minden reggel újra kell állítani, hiszen változik a levegő páratartalma, amire reagál a babszem.


Sefcsik Tamás ebben a félévben még a Szegedi Tudományegyetemen a bölcsészkar Pszichológiai Intézetének tanársegédje, de ősztől már egy pécsi kávézót vezet majd. Az egyetemen felmondott, hogy óraadónak visszajár-e, arról még nem született döntés. Pécsen lakás-, illetve szobakávézót nyitott, ami egy éve működik – hol ő viszi, hol pécsi párja, aki szintén pszichológus, vagy az alkalmazott. Másfél szobás, egyetemhez közeli földszinti lakást alakítottak át. A nappali a kávézó, amiben nincs pult, hogy közvetlenebb kapcsolat jöjjön létre a vendéggel. Háromféle kávét tartanak: két olasz pörkölésűt és egy „vendégkávét", ami mindig más. Egy év alatt majdnem negyvenféle íz fordult meg náluk.

 

Egy csésze kávéban rengeteg az információ, tudtuk meg: a cremának például mogyoróbarnának kell lennie. Ha sötétebb, az azt jelenti, megégett, ha világos, akkor meg hőhiányos. A baristák ugyanúgy megszagolják a kifolyt kávét, mint a borászok a pohárba öntött nedűt. Van egy dobozuk, tele szagmintával, üvegcsékkel, amelyekben a földillattól a virágillaton át minden megtalálható. Halász Tamás barátjával időnként tesztelik egymást.

 

Miért lesz egy neuropszichológusból barista, miért hagyja ott az egyetemi katedrát a kávézó kedvéért? – Pszichológiai tanácsadással a jövőben is foglalkozom majd, nem szakítok a szakmámmal, de most szeretnék egy kicsit szabadabban élni. Hét éve foglalkozom a kávéval, újabb és újabb variációkat fedezek fel. Először a bátyám vett egy komolyabb kávégépet, akkor ittam életem első minőségi kávéját. Majd vettem régi gépeket, amiket felújítottam. Itt kezdődött a kávé és a kávét készítő eszközök iránti elhivatottságom. Ma már saját pörkölőgépem is van.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!