Szeged és környéke

2019.03.28. 15:26

A kertvárosi óvodák kaphatnak sportpályát

A közbeszerzési eljárás keretében derült ki, hogy nem fér be a Tabán, a Vedres és a Garam utcai óvodába sem az MLSZ műfüves pályája, sőt a Szegedi ÓVI igazgatója szerint sivataggá teszik az intézmények udvarait. A szövetség megyei igazgatója azt javasolta, jelöljenek ki újabb szegedi ovikat a beruházásra.

Kiss Anna

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a gyönyörű, ligetes jellegű óvodák sivataggá válnak, ugyanis összesen 50 darab fát kellene kivágni. A műfüves pályák jelentősen csökkentenék a gyermekek szabad mozgásterét. Az életkori sajátosságokból adódóan nem minden óvodás gyermeknek nyújt sikerélményt."


Többek közt ilyen indokokkal támasztja alá az önkormányzatnak írt levelében Bartáné Tóth Mária Magdolna, a Szegedi ÓVI igazgatója azt a javaslatot, hogy miért nincs szüksége négy szegedi óvodának az MLSZ műfüves pályájára. A szegedi önkormányzat még télen nyújtott be pályázatot a Magyar Labdarúgó-szövetség Pályaépítési Programjára, melynek célja az utánpótlásprogramhoz kapcsolódva az óvodai sport és labdarúgás népszerűsítése.

 


A városvezetés a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata javaslatára a Tabán, a Vedres, a Garam és a Jerney utcai óvoda műfüves pályával történő fejlesztésére adta be kérelmét, 61 millió 200 ezer forint támogatást nyertek el, a munka megvalósításához 6 millió 800 ezer forint önerőre van szükség.


A közbeszerzésre meghirdették a pályázatot, a jelentkező vállalkozókkal pedig megtörtént a területbejárás, miközben kiderült, nem fér el az óvodákban a tervezett, fél kézilabdapálya méretű terület, ezért nem kéri az MLSZ forrását a város – derült ki a pénzügyi bizottság szerdai ülésén, mely vitába torkollott.


Kardos János, a szegedi önkormányzat művelődési osztályának vezetője elmondta, az intézményeknek nagy teher lenne a beruházás, hiszen a munkát végző 40 tonnás gépjárművek is bemennének, amelyek rongálják a járdát, az udvart, és kerítést is kellene ehhez bontani, ez pedig nem várt költségeket vonzana magával.


Szentgyörgyi Pál alpolgármester hozzátette, emellett területet kellene lezárni, az építőanyagoknak pedig helyet biztosítani, tehát az udvarok védelmében nem kérik a támogatást, illetve azért, mert a gyerekeknek szabad mozgásra van szükségük, nem kötöttre.

 


Mihálffy Béla képviselő azt mondja, nem igaz, hogy Kiskundorozsmán a Jerneyben nem fér el a pálya, ugyanis több ezer négyzetméteres udvara van, nagy méretű járművekkel is megközelíthetők, és csupán három fát kellene kivágni a munkához. Hangsúlyozta, úgy kell ez az óvodának, mint egy falat kenyér, hiszen mintegy 100 gyermek jár oda, közülük sokan járnak ovifocira, sőt, a szabad mozgás öröme is megmarad, csak kulturális körülmények között. Hozzátette, a szülők és a pedagógusok is örülnének a sportfejlesztésnek.


Nógrádi Tibor, az MLSZ megyei igazgatója kiemelte, csupán 10 százalékos önerőre van szükség, a pálya mérete pedig eddig is ismert volt, a közgyűlés decemberben elfogadta a helyszíneket. Mint mondta, nem akarnak pályát építeni ott, és támogatást adni oda, ahol ezt nem akarják, de Szegeden 45 óvoda van, és ha ebben a három vagy négy intézményben nem fér el a sportpálya, akkor a Szegedi ÓVI igazgatójának bevonásával válasszon a város másik négyet, de ennyi pénzt ne dobjanak el.

 


Felhívta a figyelmet arra is, hogy a műfüves terület nemcsak focira alkalmas, hanem számos sport- és mozgásforma űzéséhez biztosít hosszú távon 21. századi körülményeket a gyermekek fejlődése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!