Szeged és környéke

2007.11.22. 23:15

A kistelekiek is belevágtak az egynapos sebészetbe

Kistelek - Makó és Hódmezővásárhely után szerdán Kisteleken is elvégezték az első egynapos sebészeti beavatkozásokat. Hazánk legkorszerűbb nappali kórháza jött létre 185 millió forintból, igaz, közel két hónapos késéssel.

R. Tóth Gábor

Elvégezték szerdán Kisteleken az első egynapos sebészeti beavatkozásokat. A 420 négyzetméteres létesítmény színvonala a tervezők szerint négycsillagos szállodákéhoz hasonló, jelenleg a kisteleki a legszebb és legkorszerűbb egynapos sebészet és nappali Kórház Magyarországon.

Négycsillagos – kis késéssel

Amint arról már többször is írtunk, a megyében a makói és a vásárhelyi Kórház mellett a Kisteleki Egészségügyi Kht. nyert pályázatot az egynapos sebészet finanszírozására. Az Egészségügyi Minisztérium az ország 103 intézménye közül negyvenhatnak ítélte oda a lehetőséget. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azért írt ki pályázatot erre az ellátási formára, hogy a Kórházi bennfekvést nem igénylő beavatkozásokat ambulánsan végezzék az intézmények. Míg ugyanis 2004-ben Angliában a sebészeti műtétek 53, Dániában 52, Hollandiában pedig 48 százalékát végezték egynapos ellátásban, ugyanebben a statisztikában a magyar adat mindössze 2,1 százalék.

Kincses László főorvos és betege, Pásztor Zoltán. Csak egy napig kell a Kórházi ágyat nyomni Fotó: Karnok Csaba


– Október elsejéig kellett volna elkészülnünk a 185 millió forintos beruházással, ám a Francia- és Olaszországból megrendelt berendezések – a sztrájkok és a nyári szabadságok miatt – késve érkeztek meg. Az OEP-finanszírozásban ez nem okoz fennakadást, mert éves keretet állapítottak meg: ezer műtétet, körülbelül napi négyet végezhetünk el – tájékoztatott Vígh József, a rendelőintézet vezetője, hozzátéve: területileg 25-30 ezer ember ellátásáért felelnek, de budapesti páciensek is érdeklődnek.

Kórház, csak nappal

Elmondta: baleseti sebészeti, traumatológiai, ortopédiai, nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti, szemészeti, urológiai műtéteket egyaránt végeznek majd, bár néhány típust csak a későbbiekben.

A műtétek reggel nyolckor kezdődnek, egyszerre egy operáció zajlik, ám mivel ezek általában nem túl hosszúak, napi 10-15 beavatkozás is elvégezhető. A stáb egy orvosból, két műtősnőből, egy beteghordóból és két ápolónőből áll. A betegfelvétellel, adminisztrációval, zárójelentéssel esetmenedzser foglalkozik. – Az altatást aneszteziológus és asszisztens végzi, de ilyen esetekhez sem kell már előző este befeküdni. A beteget küldheti családorvosa, szakorvosa is.

Műtét előtt kivizsgáljuk, látja aneszteziológus, orvos és asszisztens. Éhgyomorra jön, amikor sorra kerül, levetkőzik, egyszer használatos műtéti ingben kerül a műtőbe, akár saját lábán – mutatja be a páciensekre váró procedúrát Vígh József.

Műtét után a beteg az „ébredőbe", egy kétágyas helyiségbe kerül, itt egy órán keresztül figyelik, stabilizálódott-e az állapota. Majd a hat- vagy a kétágyas kórterembe kerül. Legfeljebb 24 órát tölt itt, ha nincs teljesen stabil állapotban, a kisteleki intézmény illetékes háttérintézetébe, a szegedi, szentesi vagy a kiskunfélegyházi Kórházba szállítják.

Nincs túllihegve

Az első napon minden komplikációmentes volt.

– Négy beavatkozás jutott mára, volt bütyökműtét és térdartroszkópia is. Egyelőre 2-3 szakma dolgozik, traumatológia, ortopédia, kézsebészet. A fül-orr-gégészet a következő héten indulhat – mutatta be a jelent és a jövőt Kincses László osztályvezető főorvos. Kiemelte: akad, aki a műtétet követően 2-3 órán belül távozhat, de minden páciens még legalább kétszer találkozik orvosával: a második és hetedik napon megy vissza kontrollra.

Az égszínkékbe öltözött orvos először egy felpolcolt, folyadékkal feltöltött térdet operált a high-tech műtőben. Előtte hatalmas LCD-monitor volt: színesben, tökéletes felbontással láthatta az ominózus testrészt.

Pásztor Zoltánnal az alig húszperces térdízületi artroszkópiás műtét után, a kórteremben beszélgettünk. – Abszolút jól érzem magam! Reggel nyolcra jöttem, délután fél négy körül mehetek haza. Ez a hét még a lábadozásé, hétfőtől azonban dolgozom – mondta a szegedi, ám Hódmezővásárhelyen tanító férfi, aki azért választotta az egynapos sebészetet, hogy „ne legyen túllihegve a dolog".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!