Szeged és környéke

2008.05.26. 19:56

A klubtagok folytatnák mozduljunk! programunkat

Szeged - Június közepén véget ér a munka Mozduljunk! életmódklubunk I. csoportjában: a tagok szombat este a folytatásról beszélgettek Heim Pállal, a klubban is használt életmódprogram kidolgozójával és Pápai Miklóssal, a szegedi Squash Club vezetőjével. A tagok folytatnák a programot: a cél az egészséges életmód terjesztése.

Farkas Judit

Különleges összejövetelen vehettek részt szombat este Mozduljunk! életmódklubunk tagjai: Heim Pál, az általuk is használt életmódprogram tulajdonosa és kidolgozója tartott jó hangulatú előadást az életmódváltás lelki oldaláról, a testi és a lelki egészség összefüggéseiről. Az előadás után a résztvevők kérdéseit is megválaszolta, majd Pápai Miklós, a szegedi Squash Club tulajdonosa tette fel a kérdést: hogyan tovább?
Az esti időpont és a Szeged-napi rendezvények ellenére jó huszonöten ellátogattak a megbeszélésre, és az volt az egyöntetű vélemény: folytatni akarják a programot. Az elhatározást bizonyára az életmódprogram kidolgozója is erősítette, amikor úgy vélekedett: nem a centik és a kilók fontosak – azért érdemes egészségesen élni, hogy még húsz év múlva is legyen kire visszamosolyogniuk a családtagoknak.

Heim Pál és Pápai Miklós a tagokat összetartásra biztatta Fotó: Frank Yvette

Heim Pál és Pápai Miklós a tagokat összetartásra biztatta
Fotó: Frank Yvette

A szándék komolyságát a kérdések is mutatták: szó esett arról, mennyire károsak az élelmiszer-adalékok, szabad-e szénsavas ásványvizet inni, és érdemes-e vitaminokat szedni. Tihanyi Éva arra volt kíváncsi: hogy lehet az, hogy alacsony a teste folyadékszintje, holott már délig megissza az előírt két liter vizet? A szervezet három-négy deciliter víznél többet nem képes egyszerre feldolgozni, kapta meg a tudományos magyarázatot: tehát érdemes az előírt vízmennyiséget fokozatosan, minimum öt-hat részletben meginni. A program kidolgozója felhívta a figyelmet a kávé, tea vízhajtó hatására is. Egy csésze kávé négy-öt deci folyadékot ürít ki a szervezetből, ezért a folyadékbevitelnél érdemes a pótlásra is odafigyelni.
Molnár Mihályné örömmel említette meg, hogy erre már nincs szüksége: az életmódprogram és az új étrend mellett szinte teljesen leszokott a kávéról. – Korábban mindig egy csésze feketével indult a reggel, ami legtöbbször már elmarad – magyarázta, és a többiekkel együtt örömmel ígérte meg a Squash Club tulajdonosának: írásban fogalmazzák meg az észrevételeiket a klubról, hogy azok alapján kidolgozhassák a folytatást. Pápai Miklós arra kérte a tagokat: maradjanak összetartó csapat, és nyerjenek meg minél több embert az életmódváltásnak. Farkas Ilona, a Mozduljunk! II. csoportjának tagja már most tudja, hogy így fog tenni, nagyon elégedett ugyanis az életmódklubbal. – Sokáig sportoltam, és már nagyon éreztem a mozgás hiányát – mondta. – Tizenegy éves unokám kosárlabdázik, és amikor egyre jobban kifulladtam játék közben, tudtam, hogy változtatni kell.

Öt és fél kilót fogyott eddig, és ami még fontosabb: úgy érzi, hogy testét-lelkét átformálta a program. Sokkal jobban érzi magát, és a házimunkát is jobban bírja, így már most hitet tesz a folytatás mellett.

Tévhitek és az igazság

A program kidolgozója jó néhány tévhitet eloszlatott: kiderült, hogy az élelmiszer-adalékokkal akkor van gond, ha nagy dózisban visszük be a szervezetbe, egy-egy „kihágás" még nem ártalmas, vitamint pedig az aktív sportolóknak ajánl: az ülőmunkát végzőknek elég, ha sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. A folyamatos ásványvízfogyasztást is a sportolóknak ajánlja, mert ha nem elég aktív az életmód, az ásványi anyagok lerakódnak a szervezetben. Hasznosnak tartja a böjtöt is: vizet és rozskenyeret, de csak havi egy alkalommal – többet munka mellett nem bír el a szervezet.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!