Szeged és környéke

2019.07.30. 21:13

A Koldusopera alkotóival találkozhattunk

A hétvégén debütál a sepsiszentgyörgyi színház és a szabadtéri közös produkciója Újszegeden. A Koldusopera alkotói meséltek kedden a Reök-palotában.

Munkatársunktól

 Bertolt Brecht Koldusoperája – Háromgarasos operája – a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Tamási Áron Színház közös gyümölcse. Bocsárdi László rendezi az előadás, amelynek zenei koordinátora Incze G. Katalin, a Kolozsvári Magyar Opera karmestere és korrepetitora.


- Régi almom, hogy ezt a darabot színpadra állítsam. Nem rendelődik alá a zene a szövegnek, sem fordítva – mondta Bocsárdi László. – A dalok nagyon melodikusak. A Tosca után javasoltam ezt a művet Herczeg T. Tamásnak. A brechti színházban van egyfajta távolságtartása. Nem próbálja utánozni az életet, hanem játszik mindannyiunk legfontosabbak problémáival.


Azt is megtudtunk, hogy bizony magas hangon kell majd énekelnie a színészeknek. A kemény hangszerek többségben lesznek a 15 fős zenekarban. Bartha József, a díszlettervező eddig csak egy Brecht darabban dolgozzon. Elárulta, az elején mindig ,,iszapbirkózás„ megegyezni a rendezővel, de Bocsárdi Lászlóval szerencsére már elég régóta dolgozik együtt. – Felidézünk bizonyos hangulatokat, de nem építünk fel egy konkrét színházi raktárat például.


- Fontos, hogy a brechti színházban mindig tudjuk, hol vagyunk és mi következik. Nekünk nem az érdekes, hol vagyunk, hanem az, mi történik – vélekedett a rendező. – A néző erőteljesen bevonódik az előadásba. Persze a kapaszkodókat megkapják, de kreatívnak kell lenniük.


Persze sok fontos dolog tárul elénk az darab során: szülő-gyermek viszont, barátsága, szerelem, árulás. Miben látják az emberek a boldogulását – ezt firtatják. Olyan alapértékeket mentén provokál majd minket a darab, amelyek zavarba hoznak minket. Olyan mondatokat hangzanak el, amelyek megdöbbentik a közönséget, de a való életben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!