Szeged és környéke

2013.10.07. 21:44

A komposzt apró csodái

Szeged – Ú, ott egy csont! – kiáltott fel az egyik hetedikes diák, amikor az iskola udvarában lévő komposztból vett mintákat.

Vida-Szűcs Imre

A szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumban már hetedik éve tartanak Zöldár címmel környezettudatossági hetet, a hétfői komposztvizsgálat is ehhez kapcsolódott, és ahhoz, hogy csütörtökön lesz a komposztálás világnapja.

– Egy csomó fát, homokot és egy hajszálat látok – sorolta a mikroszkóp alatti dolgokat [namelink name="Sipos Barnabás"]. A természettudományos tehetséggondozó évfolyamba járó diákok megmérték a komposzt pH-ját, megvizsgálták a szerkezetét, és élőlényeket kerestek benne. Gaál Péter például hamar talált egy cserebogárpajort, egy százlábú viszont már az udvaron előbukkant.

A komposzt apró csodái. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


A piarista gimnázium tavaly nyerte el az örökös ökoiskola címet. Szombaton záruló témahetük középpontjában az energia áll. Kovács Sándor természetrajzaiból nyílt kiállítás, [namelink name="Hannus Sándor"], az SZTE oktatója az energiahordozókról tartott előadást a témahét nyitásaként.

– Próbáljuk az egyetemmel szorosabbra fűzni a kapcsolatot, meglátogatjuk az alkalmazott és környezetkémiai tanszéket és a növénybiológiai tanszéket. A DÉMÁSZ-nál Villamosmérnökök az energiaszolgáltatásban címmel hallgatunk előadást. Többek között a kiserdő-takarítás, a füvészkerti munka, a papírgyűjtés és a környezettudatossági verseny indítása még a Zöldár része – mondta [namelink name="Jusztinné Nedelkovics Aliz"] biológia–kémia szakos tanárnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!