Szeged és környéke

2013.06.11. 21:46

A konyha viszi csődbe a falvakat?

Ásotthalom - Elkeseredett levelet írt a falu honlapjára Pusztamérges polgármestere.

Munkatársunktól

[namelink name="Papp Sándor"] úgy fogalmaz, tudták, hogy januártól az önkormányzat kötelező feladata lesz az általános és középiskola gyermekétkeztetését megoldani. Bízott benne, hogy a törvény módosul vagy megváltozik, és ettől megoldódik a probléma. Nem ez történt. Sőt, a középiskola 5 konyhai dolgozóját kénytelen volt átvenni.

A polgármester megkeresésünkre elmondta: a falu térítésmentesen megkapta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól a konyhát és a hozzá tartozó 12-13 éves eszközöket, berendezéseket. Saját költségvetéséből fizeti a konyhai dolgozók bérét, a felmerülő járulékos költségeket, a rezsit, a konyha fenntartásához szükséges egyéb költségeket, és lenyeli az áfa okozta veszteséget. Támogatásként kaptak a tanévre 7,5 millió forint normatívát, ám közben kiderült, hogy ebből 2 milliót vissza kell fizetni. Bevételt jelentenek az ebédbefizetések, de az a pénz csak az alapanyagra futja, ráadásul a hátrányos helyzetű családoknak ebből is kedvezményt adnak. Saját számaik még nincsenek, a korábbi adatok alapján a gyermekétkeztetés 10-12 milliós hiányt okoz a falunak. Papp Sándor hangsúlyozza: a többletköltséget saját forrásból, egyéb saját bevételekből nem tudják biztosítani. Központi segítség nélkül csődbe mennek. Kérik [namelink name="B. Nagy László"] kormánymegbízott közbenjárását a Belügyminisztériumnál.

Ásotthalomnak és Pusztamérgesnek nincs elég pénze a konyha működtetésére. Illusztráció: DM/DV

Ásotthalomnak és Pusztamérgesnek nincs elég pénze a konyha működtetésére.
Illusztráció: DM/DV

Ásotthalom eleve 125 milliós hiánnyal tervezte az idei költségvetését, annak ellenére, hogy azt törvény tiltotta.

– Miért hazudjunk? Ha ez így megy tovább, 2 hónap múlva becsődölünk. A tartalékainkból még egy fizetésre futja, és végünk van – mondja [namelink name="Petró Ferenc"], a község első embere. Hozzáteszi, megkereste már a minisztériumot, de választ nem kapott a kérdéseire. Náluk csak a bérek kifizetésére kellene 7-8 millió havonta, ehhez képest előbb 9 millió, majd 5-6 milliós állami normatívát kaptak. A közép- és általános iskola konyhájának működtetése miatt már most 135-140 millió az adósságuk. Előírás a rászoruló gyerekek nyári étkeztetése is, de ha egy ebéd 560 forintba kerül, és csak 440 forint támogatást kapnak hozzá, az önkormányzatnak csak ez a tétel újabb 300 ezres hiányt okoz. Áll a kifizetetlen számlák tömkelege, nem látnak kiutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!