Szeged és környéke

2017.08.13. 11:25

A kórházaknak és szakrendelőknek kell visszagyűjteniük a használt fecskendőket és tűket

Tovább gyűjtögetheti a használt fecskendőit, tűit minden beteg, aki nem akarja a háztartási hulladékba dobni. Az ígéret ellenére ugyanis csak másfél év múlva kell elindítani a rendszert, ami a fertőzésveszélyes hulladék visszagyűjtésére hivatott.

T. R.

– Kezdtünk örülni, hogy végre megvan a rendelet, ami normális megoldást jelent a betegeknek, de aztán csalódtunk – mondta Gyurisné Török Éva, a szegedi Kígyó Patika vezetője, amikor arról kérdeztük, mit szól hozzá, hogy a korábbi ígéret ellenére továbbra sincs hol leadni a használt injekciós tűket és fecskendőket a betegeknek.

Csak a szegedi Kígyó Patikában havi 500-800 darabot adnak el fecskendőkbe töltött véralvadásgátlóból. Fotó: Török János

Legutóbb év elején írtunk róla (2017. január 10.: Kukába megy a veszélyes hulladék), hogy hivatalosan évek óta nem tudnak megszabadulni a használt injekciós tűktől és fecskendőktől azok a betegek, akik óvni akarják a környezetet. A főként inzulinadagoláshoz, illetve műtétek után felírt véralvadásgátlók beadásához használt, gyógyszertárban kapható tűket, illetve fecskendőket ugyanis évek óta nem gyűjtik vissza a patikák, és a háziorvosoknál, kórházakban sem adhatók le.

Legfeljebb szívességből veszik át – ahol egyáltalán átveszik – a fertőzésveszélyes orvosi eszközöket, amelyek megsemmisítése nem olcsó. Ezért jobb híján főként a háztartási hulladékban köt ki a legtöbb használt tű és fecskendő.


Az országos tiszti főorvos januárban azt ígérte, még az év első felében megoldást találnak a problémára. Júniusban aztán az EMMI rendeletet adott ki, ami arról szól: ezután hivatalosan a járó- és fekvőbeteg-ellátó intézményeknek kell átvenniük és kezelniük a használt tűkből, fecskendőkből és infúziós szerelékekből álló speciális lakossági gyógyszerhulladékot. A visszagyűjtést pedig úgy kell megoldaniuk, hogy a betegek éjjel-nappal, segítség nélkül hozzáférjenek a gyűjtőedényekhez. Bár a rendelet augusztus 12-étől hatályos, úgy tűnik, a probléma mégsem oldódik meg egy csapásra.


A rendelet egyik alpontja ugyanis a visszagyűjtési rendszer kialakítására további 18 hónapot ad a kórházaknak és szakrendelőknek – hívta fel figyelmünket érdeklődésünkre az állami fenntartású egészségügyi intézmények kommunikációjára jogosult Állami Egészségügyi Ellátó Központ.

Megkérdeztük a szegedi klinikai központot is, milyen fázisban jár visszagyűjtési rendszerük kialakítása. – Már foglalkozunk a visszagyűjtő helyek megszervezésével, vannak terveink a gyűjtőpontok elhelyezésére, de az még nem végleges – közölte Facskó Andrea elnök. Többek között szóba került a legújabb klinikai tömb és az I. számú rendelőintézet is.


Az összegyűjtött lakossági veszélyes hulladék kezeléséről ugyanúgy gondoskodik majd a központ, mint a saját betegellátásuk során keletkezőről – tette hozzá. Hogy mekkora mennyiségre számíthatnak, azt a speciális gondozók és a forgalmazók adatai alapján igyekeznek előzetesen felmérni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!