Szeged és környéke

2007.11.18. 23:36

A környezetvédelmi Presztízs Díjat a Szegedfish Kft. kapta

Szeged - A Délmagyarország Presztízs Díjat hat kategóriában osztottuk ki idén. Elsőként Sztanó János, a Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatója számol be arról, milyen munka áll a társaság azon eredményei mögött, amelyeknek köszönhetően idén környezetvédelmi díjat kaptak.

Fekete Klára

A lapunk kezdeményezésére alapított, a gazdaságban elért sikereket elismerő Délmagyarország Presztízs Díjat hat kategóriában osztottuk ki idén Csongrád megye vállalkozásai és üzletemberei között. A díjazottakat hétről hétre mutatjuk be olvasóinknak. Elsőként [namelink name="Sztanó János"], a Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatója számol be arról, milyen munka áll a társaság azon eredményei mögött, amelyeknek köszönhetően idén környezetvédelmi díjat kaptak.

„A halászatot, cégünk legfőbb tevékenységét teljes mértékben alárendeljük a természetvédelmi elvárásoknak" – fogalmazta meg [namelink name="Sztanó János"] ügyvezető igazgató egy mondatban, mit tesz a Szegedfish Kft. a környezetvédelemért. Lapunk Presztízs díjas vállalkozásának mindez – vagyis a természeti környezet megóvása – évente 50-70 millió forintjába kerül. Mivel a kft. éves árbevétele, 110 ember teljesítménye 400 millió forint, nem kis összegről van szó.

Adva van tehát egy halászattal, halfeldolgozással foglalkozó cég, amelynek halastavai teljes egészében természetvédelmi területen, a Fehér-tón fekszenek – ezek a Natura 2000 hatálya alá tartozó védett természeti területek –, és olyan történelmi és földrajzi adottságokkal bírnak, amelyek páratlanok az országban. Az 1930-as években alapított, ma már 2100 hektáron fekvő körtöltéses halastórendszer Magyarországon a hortobágyi után a második legnagyobb. Az évi 1500 tonna halat termő tavak a haltenyésztés mellett a belvíztározásban is szerepet játszanak.

[namelink name="Sztanó János"]: A természet megóvása évente 50-70 millió forintunkba kerül. Fotó: Frank Yvette
Ezen gazdasági tevékenység mellett kell a Szegedfishnek megőriznie az egyedülálló tájat, óvni az itt fészkelő madarakat, és azokat elegendő eleséggel ellátni. A több tízezer madár ugyanis tekintélyes mennyiségű halat megeszik, egy kormorán például napi másfél kilót is képes elpusztítani. A nyereségorientált magáncég, a Szegedfish Kft. tehát az egyik oldalon megengedi, hogy a madarak jóllakjanak a különböző halfajtákból, eltűri a „pusztítást", a kárt elviseli – nem folyamodik az államhoz támogatásért, igaz, nem is kapna –, a másik oldalon piac-, ráadásul exportorientált tevékenységet folytat.

2007 díjazottjai

Az idei év Presztízs Díját Az év kisvállalkozása kategóriában a Filep Vízszigetelő Kft. nyerte, Az év középvállalkozása a H-Fest Kft., Az év vállalkozása a Legrand Zrt. lett, Az év üzletembere díjat [namelink name="Robert Telc"], a Real Hungary Zrt. vezérigazgatója, az üzleti innovációs díjat a Griffsoft Informatikai Zrt., a környezetvédelmi díjat a Szegedfish Kft. kapta. Idén előszörre átadtunk egy különdíjat is a legjobb üzleti weboldal üzemeltetőjének, a Real Hungary Zrt.-nek.

A Szegedfish Kft. ezenfelül még arra is törekszik, hogy olyan technológiákat alkalmazzon a haltermelésben, amelyek nem zavarják a madarak életét, mégis nyereséget hoznak a vállalkozás számára. Fejlesztésekbe kezdtek, és a halastavak tömbösített rendszerét hozták létre: a veszélyeztetett korosztályokat ma már ott tenyésztik, ahol a legkevesebb madarat kell elriasztani. A termelő tavak mellett még két madáretető tavat is kialakítottak.

„A szegedi tógazdasági haltermelés az elmúlt 75 évben a változó tulajdoni viszonyok közepette is bizonyított – foglalta össze mondandóját [namelink name="Sztanó János"]. – Az ország második legnagyobb halgazdaságaként olyan környezetkímélő termelést folytatunk, amelyben a természetvédelmi és gazdálkodási érdekek jól megférnek egymás mellett. Az egészséges kompromisszum azonban áldozatokkal jár."

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!