Szeged és környéke

2016.01.04. 22:26

A krematórium mellett lesz az ipari park

Szeged - Nem éri meg felszámolni a bajai úti egykori rabtemetőt, emiatt az sírkert marad. A helyére tervezett ipari parkot a bajai út másik oldalára teszi át a város, a krematórium mellé.

Dombai Tünde

Elkészült a kalkuláció: nagyjából 600 millió forint lenne a bajai úti régi rabtemetőnek nevezett terület megtisztítása. A bozótot kitakarítva a három hektáros önkormányzati ingatlanon ugyanis 11 ezer sírt tártak fel a szakemberek. Bár a temetőt régen lezárták, és minden védelmet biztosító határidő lejárt, a törvény szerint ha másra használják a területet, gondoskodni kell az elhunytak földi maradványainak áthelyezéséről. Magyarán két méter mélyen fel kell ásni a temetőt, ahová nem csak a börtön, hanem a város is temettetett.

Kézi erővel speciális zsákokba kell szedni a csontokat, majd hatósági engedéllyel a szemközti Belvárosi temetőben közös sírban kell elhantolni. A zsákokat csak veszélyes hulladékként lehet megsemmisíteni. A területet tisztítás után újra fel kell tölteni, de ez a szakemberek szerint hosszú idő alatt tömörödik össze, hogy bármilyen épületet alapozni lehessen rá. Emiatt a terület új gazdájának cölöpözés drágítaná az építkezést.

 Megírtuk: ipari parkká alakítaná át az önkormányzat a rabtemetőt a budapesti vasúti töltés mentén. Ha megéri felszámolni a területet, átminősítik gazdasági övezetté, mert ez az utolsó beépítetlen nagy városi tulajdonú telek. (Ipari park lesz a bajai úti rabtemetőből, 2015. augusztus 13.) A rabtemetőt tehát nem éri meg felszámolni. Emiatt decemberben a közgyűlés úgy döntött, hogy a területet meghagyja tartaléknak, hogy később esetleg a legnagyobb önkormányzati sírkertet, a Belvárosit bővíthesse. Ez ráadásul a legmagasabban fekvő rész, azaz még akkor is lehetne bele koporsót temetni, ha másutt magasan áll a talajvíz. Ehhez csupán 30 centis földréteget kell ráhordani a területre, és újranyitható.
 

Az új ipari parkot erdősáv választja majd el a krematóriumtól. A területcserével ehhez a három hektárhoz jut hozzá a város. A rabtemető viszont marad, nem éri meg kihantolni a 11 ezer sírt (kis képünk

Az új ipari parkot erdősáv választja majd el a krematóriumtól. A területcserével ehhez a három hektárhoz jut hozzá a város. A rabtemető viszont marad, nem éri meg kihantolni a 11 ezer sírt (kis képünk

Nagyobb szabad telekre ettől függetlenül szüksége van a városnak, mert nem tud hol újabb ipari parkot nyitni. A közgyűlési határozat szerint az önkormányzat temetkezési cége megkapja a rabtemető területét. Helyette viszont átadja a városnak a Bajai úti krematórium melletti szintén három hektáros területét. Azt az ingatlant urnatemetőnek tartották fenn eddig, de nem temettek bele.

Nyáron Nagy Sándor alpolgármestertől megtudtuk: uniós forrásból fejlesztenék több száz millió forinttal az ipari park tervezett ingatlanát. A határáig elvinnék a közműveket, és megteremtenék a közúti kapcsolatot. Reálisan 1,5-2 év múlva lehet belőle ipari park. Az alpolgármester akkor azt is hozzátette, ha az állam az önkormányzat tulajdonába adná az 5-ös út mentén lévő 90 és egy 80 hektáros területeit, amit jelenleg mezőgazdasági célra használ, azok is fejleszthetők lennének. Kérdés, mikor látja ezt be a magyar állam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!