Szeged és környéke

2011.09.15. 19:40

A Kulturális Örökség Napjai – koncertekkel

Szeged - Városnéző sétát, tárlatot, koncerteket és még sok ingyenes programot kínál az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Ház a hétvégén a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódva.

Kopányi Vanda

A Magyar Népművelők Egyesülete 4 évvel ezelőtt csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai nemzetközi rendezvénysorozatához. A Kultúrházak éjjel-nappal program idei fő témája az építészet és a zene. A kettős tematikát a Bálint Sándor Művelődési Ház hétvégi programjával igyekszik megvalósítani Újszegeden. A megnyitót szombaton 10 órakor tartják, egész nap szólnak az „egyperces koncertek": az SZTE Zeneművészeti Kara és a Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei játszanak. Vasárnap 10.30-kor gitárgála-matiné kezdődik. Szombaton 11 órától, illetve másnap déltől indulnak az „1000 magyar ház" városnéző séták: 100 újszegedi épületről tudhatnak meg többet a látogatók.

– A biológiai központ felé indulunk, egyik végcél a katolikus Szent Erzsébet-templom szép parókiája és közösségi háza, a másik útirány pedig a nemrégiben felépült református templom – mondja [namelink name="Kiss Ernő"], a művelődési ház igazgatója. Szombaton 16.30-kor nyílik [namelink name="Papp György"] képzőművész kiállítása. Ezt követi az „Újszegedi zeneház – térben és időben".

– A művelődési ház zenei együttesei és szólistái koncertjén fellép két népzenei együttes, néhányan a Dél-alföldi Harmonikabarátok Klubjából, valamint az Újszegedi Kamarazenekar. Az együttes intézményünk egyik kuriózuma, a környéken ez a legrégebben működő amatőr kamarazenekar – mesélt a programsorozat részleteiről Kiss Ernő. Az est folyamán [namelink name="Szaniszló János"] dzsesszzongoraművész és barátai jam sessiont tartanak Dél-alföldi Jazzműhely címmel, később pedig operaritkaságokat is láthatnak az érdeklődők DVD-ről.

– Fenntartónk a szegedi önkormányzat, ez egy nagyon kicsi kultúrház, szerény, de nekünk elegendő költségvetésből működünk, mindössze hárman dolgozunk itt – hangsúlyozza az igazgató. – Anyagi lehetőségeinkhez képest igyekszünk többet nyújtani programjainkkal, mint amennyit ennyi pénzből egyébként lehetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!