Szeged és környéke

2014.09.03. 20:20

A lebombázott vasúti híd darabja is látható

Szeged - Stílusosan légvédelmi sziréna hangjával kezdődött az A célpont a mai napra: Szeged című kiállítás megnyitója szerdán a városi Móra-múzeumban.

Munkatársunktól

Az [namelink name="Oláh András Pál"] történész és [namelink name="Orbán Imre"] igazgatóhelyettes által készített kiállítás érdekessége a fotók és a dokumentumok között az 1944. szeptember 3-án lebombázott vasúti híd egy darabja. [namelink name="Haág Zalán"] kereszténydemokrata önkormányzati képviselő, a kulturális bizottság elnöke emlékeztetett: amikor az amerikai bombázók romba döntötték az 1858 óta álló déli hidat, a városlakók nem gondolták, hogy hetven év múlva is csak tervezik a déli híd újbóli megépítését. Megemlékezett a légitámadások 146 áldozatáról és 127 sebesültjéről is.

Fotó: DM

Fotó: DM
[namelink name="Rétvári Bence"], az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára megnyitóbeszédében felidézte, amikor Magyarország szabad döntést hozhatott, mindig a béke, a nemzeti önrendelkezés pártján állt. Amikor belesodródott a világháborúkba, akkor a nagyhatalmi érdekek azt diktálták. Kitért a jelenleg folyó háborúkra is: az iraki és szíriai iszlám terrorszervezetek pusztítására, a közel-keleti konfliktusokra és a szomszédos Ukrajna válságos helyzetére.

A lebombázott vasúti híd darabja is látható. Fotó: DM


Megjegyezte: Magyarország a NATO kötelékében biztonságban van, ezért javasolta, hogy a szövetség határainak keleti kiterjesztésével erősítsék a biztonságot, de ezt a nyugati hatalmak elutasították. Úgy összegzett, nemcsak a történelem megismertetése a kiállítás célja, hanem érvek gyűjtése is a béke mellett. A tárlat november 9-éig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!