Szeged és környéke

2009.12.22. 21:23

A legszigorúbb bírósági ítéletek

Életfogytig tartó szabadságvesztés volt a legsúlyosabb büntetés, amit idén a Csongrád Megyei Bíróságon kiszabtak.

Kiss Gábor Gergő

Emberölés, rablás és erőszakos közösülés miatt szabta ki a legsúlyosabb ítéleteket idén a Csongrád Megyei Bíróság és a Szegedi Városi Bíróság.

A leghosszabb szabadságvetést Joó Attila büntetőbíró tanácsa a makói hármas gyilkosságként elhíresült perben hozta meg, amelyben P. Józsefet októberben első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta. A férfi azért állt bíróság elé, mert tavaly tavasszal meggyilkolta ismerősét, annak volt barátnőjét és a lány nagymamáját. P. József fellebbezett az ítélet ellen, az ügy jelenleg a Szegedi Ítélőtáblán van.

Szintén emberölés miatt kellett felelnie a mindszenti R. Jánosnak. A fiatalember még négy éve ment későbbi áldozata mindszenti házához, hogy onnan különböző vagyontárgyakat lopjon el. Mikor otthon találta a tulajdonost, azt 17 alkalommal megszúrta, majd egy éles szerszámmal 13-szor fejen ütötte. Az áldozatnak egy mobiltelefonért kellett meghalnia, testét a ház udvarán ásta el R. János. A fiatalkorú gyilkost – akit egyéb kisebb ügyekben is bűnösnek találtak – januárban 15 év fiatalkorúak börtönére ítélték.

A legsúlyosabb ítéletet idén a makói hármas gyilkossággal gyanúsított P. József ügyében hozták a megyei bíróságon. Fotó: Karnok Csaba

A legsúlyosabb ítéletet idén a makói hármas gyilkossággal gyanúsított P. József ügyében hozták a megyei bíróságon. Fotó: Karnok Csaba
Megfizetett tettéért Boldizsár Zsolt és Boldizsár Béla is. A két férfit lopás, társtettességben elkövetett rablás, lőfegyverrel és kábítószerrel való visszaélés miatt szeptemberben jogerősen 7 és fél, illetve 7 év fegyházra ítélték. A vádlottak egy baksi benzinkútnál azért támadtak rá csavarhúzóval három emberre, hogy azok elcseréljék velük a kocsijukat. A sértettek erre nem voltak hajlandók, ezért Boldizsár Zsolt lőfegyvert rántott, amit az egyik férfi füle tövéhez nyomott.

6 év börtönre és a Magyar Köztársaság területéről 8 év kiutasításra ítélték nem jogerősen a román I. Petrut. Ő volt az a vendégmunkás, aki egy balástyai tanyán októberben megerőszakolt egy 74 éves nénit, akitől 2000 forintját is elvitte.

– A legnagyobb ügyfélforgalom idén a Csongrád Megyei Bíróság és a Szegedi Városi Bíróság Széchenyi téri épületében volt, ahol egyidejűleg 20–22 tárgyalóteremben napi 80–100 tárgyalást tartunk – mesélte lapunknak Cseh Attila. A bírósági szóvivő elmondta, hogy a Csongrád megyében működő bíróságokon 105 bírájuk dolgozik, előttük fejenként egyszerre 100–200 peres ügy van folyamatban.

– A tavaly kezdődött gazdasági-pénzügyi válság már az idei év közepén éreztette hatását. Jelentősen nőtt a vállalkozások közötti gazdasági peres és peren kívüli ügyek száma, csökkent a türelem az adósok irányában. Jelentősen segítené a munkavégzést – és gyorsítaná az ügyintézést –, ha a bírósági titkárok, fogalmazók és ügyintézők több érdemi hatáskört kapnának, és ezáltal tehermentesítenék a bírákat – magyarázta Cseh Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!