Szeged és környéke

2009.03.02. 18:59

A lúdtalp fájdalmas is lehet

Szeged - A lúdtalp felismerésére a vizeslábnyom-teszt helyett a szakemberek azt ajánlják: hátulról nézzük meg a kisgyermek lábát. Ha a térd összeér, és a lábak iksz alakot formáznak, gyanítható: lúdtalpról van szó.

Nyemcsok Éva

– Minden kisgyerek lúdtalpasan születik. Akkor kezdenek kialakulni a lábboltozatok, amikor feláll, és elkezd járni tanulni. Két-három éves korig nem lehet lúdtalpról beszélni, de ha betölti ezt a kort, akkor már érdemes figyelni a kisgyerek lábát – mondja Csóti Ildikó gyógytestnevelő. Praktikus tanáccsal is szolgál: ha a szülő a gyerek mögé áll, és úgy látja, hogy a kicsi lába iksz vonalban áll, térde befelé fordul, és a bokák is befelé dőlnek, érdemes szakemberhez elvinni a gyereket.

Dr. Rattay Katalin ortopéd szakorvos hozzáteszi: akkor is tegyünk így, ha észrevesszük, hogy a gyerek eltapossa a cipő belső oldalát.

– Két éves korig teljesen normális, ha a kisgyerek időnként lábujjhegyen jár: keresi a stabilitást. Ekkorra azonba már eloszlanak a zsírpárnák, és kialakul a mindenkire jellemző, egyéni járástechnika. A lúdtalp megállapításához létezik számítógépes talpvizsgálat, ezzel a módszerrel háromdimenziós nyomatot is tudnak készíteni – tette hozzá a szakember.

A lúdtalp gyógyításának módszerei: a lábtorna és a betét. Azt a szakember dönti el, hogy melyikre van szüksége a gyereknek.

– Ha már a sarka is befelé dől, akkor mindenképpen kell a betét, illetve korrekcióra van szükség a cipőn. A lábbeli belső talpszögét megdöntjük, ezzel egyenesbe hozzuk a talpat és a sarkat. Ez a korrekció serkenti a boltozat kialakulását, úgynevezett „elősegítő hadműveletről" van szó. Esetenként változó, hogy kell-e a betét, de a torna mindenképpen szükséges – mondta dr. Rattay Katalin.

Minden baba lúdtalpasan születik – két-három éves korban már figyelni kell a lábboltozat alakulására. Fotó: MTI

Minden baba lúdtalpasan születik – két-három éves korban
már figyelni kell a lábboltozat alakulására. Fotó: MTI

Ha valakinek még 14–15 éves korában is lúdtalpa van, akkor várhatóan élete végéig betét viselésére szorul.

Csóti Ildikó rámutatott arra: a lúdtalp további fájdalmas betegségek okozója lehet. Beállhat x-láb, gerincproblémák alakulhatnak ki. Mivel lúdtalp esetén a csípő előretolódik, az évek előrehaladtával derékfájás jelentkezhet. Mivel a lábban az ízület megsüllyed, megnyúlnak a szalagok is, a felette lévő ízületek korrigálnak, és ez kihat a gerincre, a nyaki csigolyákra is.

A lúdtalp megelőzéséhez már egészen pici korban érdemes tornáztatni a lábat, a torna akkor is ajánlott, ha már megállapították a lúdtalpat. Egyszerű, játékos gyakorlatokról van szó: a lábujjak segítségével papírt kell darabokra tépni, utánozni a törpe- és óriásjárást, a láb külső, illetve belső élén járni, zsebkendőt felvenni a földről lábbal. Tehát érdemes minden olyat kipróbálni, ami a lábujjakat hajlított helyzetbe hozza.

Lábunk megérdemli a jó cipőt

Mindkét szakember hangsúlyozza: az egészséges lábhoz elengedhetetlen a jó cipő. Bár a családi kassza sokszor nem engedi meg, érdemes mégis erre áldozni, és egyáltalán nem tanácsos más használt, kinőtt cipőjét a gyerekre ráadni, mert a gyerek a cipővel együtt átveszi a másik járástechnikáját is. Törekedni kell a magas szárú cipő használatára – már a gyerek első cipője legyen ilyen. Ez ugyanis jól megfogja a sarkat, nem engedi, hogy a láb bedőljön, és stabilizálja a bokát. Az óvodába is érdemes magas szárú váltócipőt vagy szandált vinni, olyat, ami zárt, és hátul a kérge jól tartja a lábat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!