Szeged és környéke

2015.08.24. 21:57

A magyar csapat legjobbja lett a szegedi diákolimpikon

Szeged - Egyetlen ponttal maradt le az aranyéremről, de így is a magyar csapat legjobbja lett a Nemzetközi Matematika Diákolimpia egyetlen szegedi résztvevője. Kada Williams még csak tizedikes, de ez már a harmadik rangos nemzetközi versenye volt, ahonnan éremmel tért haza.

Timár Kriszta

Száznégy országból a 20. helyet szerezte meg a magyar csapat az idei Nemzetközi Matematika Diákolimpián. A Thaiföldön megrendezett versenyre idén egyetlen Csongrád megyei diák jutott el: a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tizedikes tanulója, [namelink name="Kada Williams"]. Három fővárosi, egy debreceni és egy győri diákkal küzdöttek hazánk jó helyezéséért, amelyhez éppen a szegedi fiatalember tette a legtöbbet. Bár élete első olimpiai szereplése volt, a magyarok közül az ő eredménye lett a legjobb: egyetlen ponttal csúszott le az aranyéremről.

– Ennek a versenynek a feladatait úgy állítják össze, hogy minél kevesebb előismeret és minél több gondolkodás kelljen hozzá. Ezért lehet már tizedikesként is jól szerepelni egy olyan mezőnyben, ahol rengeteg a végzős – magyarázta a szegedi fiú.

Algebra, kombinatorika, geometria és számelmélet szerepelt a feladatok között, ezekből kellett számot adniuk a versenyzőknek. Kada sokat készült rá: amellett, hogy a Mol Tehetségprogramjának köszönhetően el tudott járni kéthetente a budapesti felkészítő szakkörre, otthon is napi 6-8 órában bújta a matekpéldákat.

Kada Williams ezüstérmet hozott Thaiföldről. Fotó: Frank Yvette

Kada Williams ezüstérmet hozott Thaiföldről. Fotó: Frank Yvette
– Az interneten van egy központi matekos fórum, ahonnan feladatokat és megoldásokat is le lehet tölteni. Ebből nagyon sokat tanultam. De a kanadai csapat felkészülését is nyomon tudtam követni a világhálónak köszönhetően.
Arra a kérdésre, van-e ideje egyáltalán bármi másra a matematikán kívül, Kada azt mondta: kell is, hogy legyen. Hogy kikapcsolódjon, mindennap úszik és zongorázik – utóbbiból volt már országos versenyen döntős is. Valószínűleg azonban ezt megtartja hobbinak – ahogy fogalmazott, inkább csak magának szeretne zenélni.

A fiatalember már óvodáskorában nagy érdeklődést mutatott a matematika iránt: 3 évesen megtanult olvasni, onnantól kezdve pedig számtanpéldákat bújt. Már általános iskolában versenyekre járt – szerinte ennek köszönhető, hogy ilyen irányba haladt. Mostanra három nemzetközi díjjal is büszkélkedhet: az olimpiai ezüst előtt abszolút első helyezést ért el a Közép-európai Diákolimpián, de büszke egy évvel ezelőtti ezüstérmére is, amelyet egy romániai nemzetközi versenyen szerzett.

Kada jelenleg speciális matematika osztályba jár, így nem ő az egyetlen tehetséges diák. Ettől függetlenül azt mondja, tanárai igyekeznek mindig megfelelő feladatokkal ellátni, hogy tudását továbbfejleszthesse. – Elméleti matematikusnak készülök, de azért a változtatás jogát fenntartom – viccelődött jövőjével kapcsolatos terveiről a fiatalember, aki kétnyelvű családja révén inkább külföldön képzeli el jövőjét. Mivel édesapja amerikai, és otthon csak angolul beszélnek, a nyelvtudás valószínűleg nem jelenthet akadályt, amikor Cambridgebe felvételizik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!