Szeged és környéke

2019.08.02. 09:42

A megye minden pontján elérhető a babaváró támogatás

Az óriási érdeklődés ellenére gördülékenyen zajlik megyénkben is a babaváró támogatások igénylése, többet már folyósítottak is. A legkisebb települések lakóinak sem kell sokat utazni ahhoz, hogy élhessenek a lehetőséggel.

Kiss Anna

Egy hónap alatt mintegy 14 ezer család vette igénybe a családvédelmi akcióterv július elseje óta elérhető négy pontjának valamelyikét. A legnagyobb érdeklődés országszerte a babaváró támogatást övezi, csak az OTP Banknál több mint 8 ezer család igényelte a kedvezményes hitelt négy hét alatt, ebből már több mint 3 ezer kölcsönt folyósítottak is. A pénzintézet közleményéből kiderült az ügyintézés országszerte gördülékeny zajlik, de az igénylők maguk is sokat tehetnek azért, hogy még gyorsabbá tegyék a folyamatot. Csongrád megyében összesen 14 helyszínen várják az érdeklődőket: Csanádpalotán, Csongrádon, Hódmezővásárhelyen, Kisteleken, Makón, Mindszenten, Mórahalmon, Ruzsán és Szentesen 1-1, valamint Szegeden 5 fiókban.


– A nagy érdeklődés ellenére az ügyintézés gördülékenyen folyik a budapesti és a vidéki bankfiókokban egyaránt. Az első hónap eredményei alapján elmondható, hogy ügyfeleink bíznak az állami támogatások közvetítése kapcsán szerzett tapasztalatunkban. A statisztikai adatok alapján akár a 300 ezret is elérheti a jogosultak száma, így az első hónap után további jelentős mennyiségű igénylésre számítunk – számolt be Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

 

Csongrádban maximum 30 kilométert utazni, hogy igényelhessük a babaváró hitelt. Fotó: Frank Yvette

Csongrádban maximum 30 kilométert utazni, hogy igényelhessük a babaváró hitelt. Fotó: Frank Yvette


Az osztrák Erste Bank vezetője, Andreas Treichl érdekesnek találja az újonnan indult babaváró hitelt, és a maga részéről szurkol, hogy minél sikeresebb legyen a kezdeményezés – derült ki a Magyar Nemzet csütörtöki cikkéből.


A cégcsoport vezetője emlékeztetett: az Erste volt az első bank, amelyik felvette a támogatott konstrukciót a kínálatába, immár kétezer szerződésük van, és arra számítanak, hogy az ügyfélkörükből minél többen igénybe veszik a hitelt. Megyénkben több településen élhetünk az Erste lehetőségeivel: Makón, Hódmezővásárhelyen és Szentesen 1-1, míg Szegeden 2 fiók várja az ügyfeleket. Andreas Treichl kiemelte: mindenképp azzal számolnak, hogy a babaváró hitelnek érezhető hatása lesz a – részben állami tulajdonban lévő – hazai üzletág jelzáloghitelezési számaira, ettől azonban önmagában nem várnak jelentős változást a bank tervezett profitjában.


A legtöbb községben, városban viszont a 3A Takarékszövetkezet lehetőségeivel élhetünk, összesen 35 helyszínen igényelhető megyénkben a babaváró hitel, olyan kisebb lélekszámmal rendelkező településeken is, mint például Ambrózfalva, Csanytelek, Fábiánsebestyén vagy Maroslele. Tehát ahhoz, hogy valaki tájékoztatást kapjon, vagy igénybe vegye a kedvezményes kölcsönt, maximum 30 kilométert kell utaznia. A szövetkezet tájékoztatásából kiderült, idén júliustól egészen 2022. december 31-ig kérhető a maximum 10 millió forintos kölcsönösszeg, legfeljebb 240 hónapos futamidőre, 0,46-tól és 6,35 százalékig terjedő THM-mel. A pénzből akár a fennálló hiteltartozás is kiváltható, a törlesztés 3 évre felfüggeszthető, illetve állami kezességvállalás kapcsolódik a hitelhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!