A méhek nem alszanak téli álmot, összebújnak

A méhek kora tavasztól késő őszig dolgoznak, szorgosságuk révén méz kerülhet a teánkba, mézeskalácsot ropogtathatnak a gyermekeink, és olykor mi magunk is felhajthatunk egy kupica mézespálinkát.
Pongrácz Attila mindent tud a szorgos rovarok életéről, amit egy jó méhésznek tudnia kell. Fotó: Schmidt Andrea

Ahogy az esztendő nagy részében a méhek segítenek bennünket, úgy a téli hónapokban, a fagyok idején, egészen az akácvirágzás kezdetéig a méhész feladata a dolgos méhek felügyelete.

– A méhek télen nem alszanak téli álmot – világosít föl Pongrácz Attila, a Csongrád Megyei Méhész Egyesület elnöke, megyei szaktanácsadó. – Úgynevezett fürtalakban húzódnak össze a kaptárban, így hőszigetelő réteget képeznek a belső mag felé. A torizmuk rezegtetésével hőt termelnek, ezzel is védekezve a megfagyás ellen. Bizonyos időközönként a kaptár külső rétegén eldermedt méhek helyet cserélnek a belsőkkel. A téli kaptárbeli munkájukhoz a nyár folyamán elraktározott mézből nyerik az energiát. Amennyiben ez nem bizonyul elegendőnek, akkor a méhcsaládok etetésre szorulnak – mondja a szakember.

Az etetéshez a méz kiváltására 1 kiló cukorból és 7 deci vízből összekevert szörpöt használnak. A leleményes méhek a lecsapódó párát is megisszák, vagy felhasználják a kristályos méz feloldásához.

Harmincezernél is több család

Csongrád megyében 750 méhészetet tartanak számon, ez 33 ezer méhcsaládot jelent. 250 méhész egyesületi tag, akik összesen 15 ezer méhcsaládot tartanak. Egy család hozzávetőleg 40–60 ezer méhből áll.

A tél átvészeléséhez egy méhcsaládnak hozzávetőleg 15 kiló élelemre van szüksége. Január végén, február elején az anya beindítja a petézést, ilyenkor a 35–37 fokot is eléri a kaptár hőmérséklete. – Nagyon gondosan kell hőszigetelni a kaptárokat, erre kiválóan alkalmas a gyékénypárna, de ügyelni kell a megfelelő szellőztetésre is – avatott be a méhésztitokba Pongrácz Attila.

Tavasszal aztán újrakezdődik a virágpor és a nektár begyűjtése. Egy méhecske a testsúlya felének megfelelő mennyiségű nektárt tud szállítani. Ez azt jelenti, hogy 1 kiló mézhez 70-80 ezer forduló szükséges. Úgyhogy a dolgos állatkáknak lesz mit kipihenni a hideg hónapokban…

Együnk sok mézet!

A méz az egyik legkiválóbb energiaforrásunk. 80 százalékban szőlő- és gyümölcscukrot, közel 20 százalékban vizet tartalmaz. Az ásványi anyagokon kívül vitaminokban és nyomelemekben is gazdag. Fogyasztásának élettani hatása igen kedvező, erősíti az immunrendszert, fokozza az étvágyat, és javítja az emésztést is.

Horváth Levente

SZPONZORÁLT TARTALOM
Újra akcióban Kajla: az országjáró vizsla természetjárásra hívja a családokat
Kötelező lesz maszkot viselni a komphajók fedélzetén Görögországban
A járvány terjedése ugyanis veszélybe sodorhatja az ország számára létfontosságú turisztikai szezont.
Pedro Almodóvar alkotását is meghívták a velencei filmfesztiválra
Az Oscar-díjas spanyol rendező először forgatott angol nyelvű filmet.
Tizenegy naposra bővül idén a Vidor Fesztivál
A fesztivál színházi versenyprogramjában tizennyolc előadást tartanak.
Életét vesztette a helyszínen + galéria
Letért az útról és fának ütközött egy személygépkocsi a Gyomaendrőd és Körösladány közötti útszakaszon.
Csaknem nyolcvanan fertőződtek meg egy dán vágóhídon
A dolgozókat hetente fogják tesztelni az elkövetkező hét hétben.
Rosszul végződött a balatoni nyaralás + galéria
Árokba csapódott egy személyautó Kiskunmajsa és Kömpöc között, az 5411-es úton.