Szeged és környéke

2019.08.12. 09:42

A munkaerőpiaci igényekhez igazodnak a SZTE képzései

A tervek szerint új szakokat indít jövőre a Szegedi Tudományegyetem, követve a munkaerőpiaci igényeket. Emellett több programmal és kurzussal segítik a felvételizőket, ugyanis jövőre változnak az egyetemre jelentkezés feltételei.

Hajó Edina

Idén hat százalékkal többen kezdik meg tanulmányaikat a Szegedi Tudományegyetemen, mint az előző évben. Az egyetem tavaly kinevezett új vezetésének célja a hallgatói létszám csökkenésének megállítása volt.

– Nagyon örülünk annak, hogy nemcsak megállítottuk ezt a folyamatot, hanem fordítani is tudtunk rajta. Ráadásul a tavalyi évhez képest növekedett az államilag finanszírozott helyekre felvett hallgatók száma is 466 fővel – részletezte Gellén Klára oktatási rektorhelyettes. Szerinte fontos, hogy komplex programokat hirdessenek azért, hogy felfigyeljenek rájuk a felvételizők. Ilyen a 2018-ban alapított SZTE START Ösztöndíj, amellyel azokat a végzősöket támogatják, akik az első helyen jelentkeztek valamelyik képzésükre.


– Tavaly 1117-en pályáztak, most mintegy 1400-an. Több kampányt indítottunk kimondottan rájuk fókuszálva, fontos, hogy eljussanak hozzájuk az információk. Az ösztöndíj mellett például mentorálást és fejlesztő kurzusokat is biztosítunk a gólyáknak. Idén még egy programot indítottunk a felvételizők számára: SZTE+ kártyát kaptak azok, akik ide jelentkeztek, ezzel részt vehettek közéleti eseményeinken, valamint segítjük a felvett hallgatóink egyetemi beilleszkedését is – hangsúlyozta. Azt tervezik, hogy mesterkurzusokat hirdetnek középiskolásoknak, akik betekinthetnek az egyetemi órák világába. Próbaként a természettudományi karon kipróbálták ezt, az új tanévben több szakon is terveznek ilyen kurzusokat.


Gellén Klára kiemelte, hogy 2020-tól változnak az egyetemre jelentkezés feltételei: egy középfokú nyelvvizsga és egy tantárgyból emelt szintű érettségi szükséges. – Erre is felkészültünk, olyan képzéseket indítunk, ahol az adott tárgyból felkészítjük emelt szintű érettségire a jelentkezőket, és nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamokat is hirdetünk. Nemcsak a középiskolásokat célozzuk meg, hanem azokat is, akik már túl vannak az érettségin – tudatta.

Olyan szakok indítását is tervezik, amelyek igazodnak a munkaerőpiaci igényekhez, a műszaki és az agrár képzési terület fejlesztésére fókuszálnak.


– Ez utóbbinál nagy az igény a precíziós gazdálkodással kapcsolatos tudásra, ezért indult egy ilyen szakirányú továbbképzés diplomásoknak. A villamosmérnök szak is újdonság, ide 34 főt vettünk fel – mondta Gellén Klára. Emellett terveik között szerepel például a vendéglátás és turizmus szak indítása is. Továbbra is erősek az egészségügyi képzések, a legtöbb jelentkező ezen a területen volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!