Szeged és környéke

2016.04.25. 10:09

A plüssmaci vagy a beton adja a másikat

Öt percig barátok olvasónk kisfiai reggel, utána összekapnak, képesek egész nap veszekedni. Számítógépesjáték-stopot vezettek be, de hiába. A legtöbb családban nem csak a - most folytatódó - Trónok harcából ismerős a testvérviszály. De ez a normális.

Kiss Tímea

Nem csak a – vasárnap új évaddal jelentkezett – világsikerű sorozat, a Trónok harca cselekményét tarkítják testvérviszályok: a többgyermekes szülők mindennapi kihívásait jelentik a csetepaték a kicsik között. Egy-egy veszekedés vagy akár csihi-puhi közben előfordul, hogy a plüssmaci adja a másikat, majd jön a mentegetőzés – már a két éven felüli gyermekek körében is bevett frázis: de ő kezdte!


Vadászjelenet


A testvérviszályokban akadnak súlyosbító tényezők is. Egy háromgyermekes olvasónk megosztotta velünk: izgő-mozgó kisfia és kislánya jól kijön egymással, egy nap megkérdezték: játszhatnak-e mackótestvéreset – a népszerű moziszéria után szabadon. Természetesen igenlő választ adott az édesanya, amíg harmadik, pólyás gyermekét ringatta. Egyszer csak arra lett figyelmes: a nagyok kihegyezett ceruzával kergetik egymást – ágyra föl, ágyról le. Kiderült: a vadászjelenetet rekonstruálták. Náluk szerencsére nem történt baj, de akad, aki jóval elkeseredettebb.


Kétségbeesés helyett

[namelink name="Trajné Sipos Hajnalka"] arról számolt be: kisfiai sokat veszekszenek, verekszenek, egyelőre nem talált megoldást a helyzetre.


– Reggel öt percig barátok, utána összekapnak valamin, és megy a vita egész nap. A számítógépes játékokkal már nem játszhatnak, mert nem voltak jó hatással rájuk, ezeket kiiktattuk – magyarázta a családanya, akivel egy másik olvasónk, Török Sándor egyetértett. – Társasjátékkal próbálkozzunk esetleg – tanácsolta az apuka, aki szerint a két szülő egymáshoz való viszonya is hat a gyerekek kapcsolatára. A sporttal szerinte sem hibázhatunk: az egészséges, és levezeti a bunyóra fordítható energiákat.


Örök és idegtépő ez az állandó ellentét, de [namelink name="Csizmadia Dóra Dalma"] pszichológus biztosított arról: ha valahol nincs „harc", az legyen gyanús.


– Normális, hogy rivalizálnak a tesók, elvégre – a másik érkezésével – úgy érzik, osztozni kell a figyelmen, a törődésen, a szereteten. (Gondoljunk bele, mi mit éreznénk, ha férjünk, feleségünk bejelentené: még egy házastársa lesz, akivel együtt kell élnünk) – magyarázta a szakember, aki úgy véli: azonos nemű gyerekeknél ez akár erősebb is lehet, a pozíciójukat is félthetik az idősebbek.

 

Álom, ugye? Próbáljuk rávenni az együttműködésre a tesókat.

Álom, ugye? Próbáljuk rávenni az együttműködésre a tesókat.


Mérik a törődést


Olvasónk, [namelink name="Tóth Mária"] egyéb trükköket is bevetett már.


– Figyelni kell rájuk, és beszélgetni velük, majd kinövik. Átesik ezen minden szülő és gyerek – nyugtatott meg mindenkit az édesanya.


Egy hétéves kisfiú és egy négyéves kislány anyukája szintén versengésről számolt be, gyermekei ugyanis mindent megmérnek, még azt is, kit mennyi ideig fürdetett anya. Érdekes, hogy nem az ajándékokat vagy a kapott tárgyakat, hanem a velük töltött időt „teszik mindig mérlegre".


– Csak akkor működnek együtt, ha közös az érdekük, mondjuk ugyanazt szeretnék nézni. Legutóbb a Jégkorszak egyik részét néztük közösen, de nem sült el jól. Amíg mi, szülők nevettünk a poénokon, ők nem értették a vicceket, de a gúnyolódást, egymás csúfolását átvették, utána sokáig piszkálták egymást, mert ezt látták – beszélt a családanya az egyébként hat éven felülieknek már ajánlott moziról.


A pszichológus rámutatott: látott agresszió súlyosbítja a testvérharcokat, bizonyos filmek, animációk csak fokozzák a konfliktusokat – különösen a gyerekek életkorának nem megfelelő tartalmak.

5 tanács a testvérharcok enyhítésére


1. Töltsünk minőségi időt a gyerekekkel (csak rájuk figyelve), és ha van rá mód, külön-külön is!

2. Gondoljuk át és kontrolláljuk, mit nézzenek a gyerekek a neten, a tévében! Filmezzünk a kicsikkel, hogy bármikor kérdezhessenek a látottakról!

3. Adjunk a gyerekeknek olyan feladatokat, amiket együtt kell elvégezniük – versengés nélkül! Például felseperhetik a konyhát úgy, hogy egyik a seprűt, a másik a lapátot tartja, de süthetünk is közösen!

4. Ne kapjon egyik gyerek sem több szeretetet, mint a másik, mert nagyon érzékenyek a szenzorjaik! Ügyeljünk még arra is, kinek mennyi szörp kerül a poharába.

5. Olyan tartalmakat mutassunk a kicsiknek, akár a gyerekújságban vagy a tévében, amelyek a csapatmunkáról szólnak, arra tanítanak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!