A próbaperben még mindig nincs név

Csak a kereset elkészülte után hozza nyilvánosságra a HÖOK annak a diáknak a nevét, akit a tandíj próbaperben támogat. Hogy ez mikor lesz, azt egyelőre nem tudják.

Még mindig nem tudni, ki lesz az a hallgató, akinek tandíjpróbaperét a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) finanszírozza. Mint korábban megírtuk: a HÖOK tavaly év végén úgy döntött, kifizeti egy hallgató jogi képviseletét a jogtalanul szedett tandíjak visszafizetésére indított próbaperben.

Az ügy előzménye, hogy a Szegedi Tudományegyetem Budapesti Média Intézetének (SZTE-BMI) három diákja fordult az oktatási jogok biztosához azzal: jogos-e, hogy tandíjat kell fizetniük államilag finanszírozott képzésért. Az ombudsman nem csak a BMI ügyében vizsgálódott, kiderült, hogy más intézmények is szednek ezertől néhány százezer forintig terjedő tandíjat államilag finanszírozott formában tanuló hallgatóktól. Az ombudsman a Szegedi Tudományegyetem Budapesti Média Intézetében, a Budapesti Gazdasági Főiskolán és a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján szedett képzési hozzájárulást találta jogellenesnek.

A próbaperben az eddigi információk szerint egy olyan diáklányt segít a HÖOK, aki a BMI-ben végzett, és jelenleg egy másik intézmény bölcsész karán tanul. A tervek szerint őt január végén nevezték volna meg, majd úgy tűnt: február elején ismerhetjük meg a diákot.

Érdeklődésünkre Schőberl Márton HÖOK elnökségi tag elmondta: jelenleg jogász dolgozik a per beadványán. A diák ennek elkészülte után áll a nyilvánosság elé. Hogy ez mikor lesz, arra Schőberl Márton nem tudott válaszolni.