Szeged és környéke

2016.10.10. 14:24

A Radnóti és a Ságvári a top 100 középiskolában

Továbbra is csak két megyei intézmény szerepel a HVG által összeállított 100 legjobb középiskola rangsorában. A szegedi Radnóti és az SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium is javított tavalyi helyezésén.

Timár Kriszta

Ismét elkészítette a HVG a 100 legjobb gimnázium és szakgimnázium rangsorát. A listán – ahogyan az előző három évben is – csak két szegedi intézmény kapott helyet Csongrád megyéből. A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium a 34., az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola az 59. helyen végzett a listán, amelyet a képzés minősége alapján állítottak össze. Ezzel mindkét intézmény javított tavalyi helyezésén: a Radnóti három, az egykori Ságvári hét helyet.


A Radnóti két területen ugrott hatalmasat: történelemből a 41. helyre jött fel a tavalyi 66.-hoz képest, a felvételi eredmények alapján pedig az ország 37. legsikeresebb iskolája – tavaly ebben a kategóriában a 88. helyen állt. A nyelvi érettségi szempontjából ugyanúgy a 119. helyre sorolták, mint tavaly. Az iskola továbbra is matematikából a legerősebb: egy helyet rontva tavalyi eredményén a 12. legsikeresebb intézmény a kompetenciamérés alapján.


– Egy év távlatában nem lehet komoly következtetéseket levonni. A befektetett munkát minimum három év után érdemes értékelni – fogalmazott Gál Béla, a Radnóti igazgatója. Hozzátette, az előrelépésnek örül, az idei eredményeket pedig mindenképpen elemzik majd az érintett kollégákkal.


A Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium szintén a felvételi eredményekben javított látványosan: a tavalyi 82. helyről a 66. helyre jött fel. Gyenge pontján, a magyarérettségi-eredményeken is sokat sikerült hozni: a 196.-ról a 168. helyre. A nyelvi érettségi eredmények ugyanakkor romlottak, 77.-ről a 112. helyre esett vissza az iskola ennél a mutatónál.


– A magyareredménynek örülök. Ez tudatos munka eredménye – mondta Dobi János, az SZTE gyakorló igazgatója. A nyelvi érettségikkel kapcsolatosan megjegyezte, a kiadványban nem veszik figyelembe az előrehozott érettségiket, miközben a diákok többsége ilyet tesz. A rossz eredmény ennek köszönhető. – Ez a lista egyébként is félreviszi a közvéleményt, hiszen néhány százalékos változás is több tucat helyet jelenthet felfelé vagy lefelé. Éppen ezért szerencsésebb lenne, ha a százalékos teljesítményeket publikálnák. Azt pedig továbbra is hiányolom, hogy a természettudományos tárgyak eredményeit nem veszi figyelembe ez a rangsor, a kompetenciamérést viszont igen, ami szerintem nem teljesítménymutató – mondta Dobi János.


A kiadványban szakmai rangsorok is szerepelnek az országos szakmai verseny döntőjébe jutott tanulók száma alapján. A legjobb szakgimnáziumok között idén a megyéből egyedül a Szegedi Kőrösy József Gazdasági Szakképző Iskola szerepel, a tavalyi 4. hely után azonban most csak a 7. helyen a közgazdasági ismeretekből.

 

A Móra a legjobb a fiúk szövegértés-fejlesztésében


A HVG mellett a Nők Lapja is készített egy rangsort – a 170 legsikeresebb középiskola címmel. Ebben a Szegedi Móravárosi Szakképző és Általános Iskola az ország legsikeresebb, fiúk szövegértését fejlesztő középfokú iskolájaként szerepel. Feketű Béla főigazgató számára kellemes meglepetés volt az eredmény. Elmondta, ez annak a munkának az eredménye, amit évek óta végeznek. Első évben megtanítják a fiataloknak, hogyan nyúljanak hozzá egy szöveghez, és nemcsak a magyar, hanem minden tantárgy esetében előtérben van a feladatok értelmezése. A kiadványban két helyen a szegedi Radnóti is szerepel: a legsikeresebb szövegértést fejlesztő középfokú iskolák közül a 8., a legsikeresebb szövegértést fejlesztő középfokú elit iskolák között pedig a 7. helyen végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!