Szeged és környéke

2019.06.14. 14:00

A rektor ajánlott a szegedieknek polgármesterjelöltet

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora polgármesterjelöltet ajánlott Botka Lászlónak lapunknak adott interjújában. A beszélgetésen szó esett a fül-orr-gégészeti klinika bővítéséről és arról, hogy világhírű munka folyik a rektor által vezetett klinikán.

Hajó Edina

Mi is beszámoltunk róla: kedden letették a fül-orr-gége klinika új szárnyának alapkövét. Rovó László, az SZTE rektora lapunknak adott interjújában elmondta: épületük, amely korábban a gyermekklinika elkülönítő részlegeként szolgált, már nem felel meg a kor követelményeinek. Ráadásul munkájuk világhírű, így szükség volt egy modern, 21. századi intézményre. Álmuk több mint 1 milliárd forintos kormányzati támogatásból megvalósul. Rovó arról is beszélt, hogy az egyetemnek és magának a városnak is az a jó, ha megfelelő, építő az együttműködés a két fél között. A rektornak konkrét elképzelése van a polgármesterjelöltről: szerinte Nemesi Pál széleskörű támogatást kapna a szegediektől.


– Miért volt szükség egy új klinikaszárny kialakítására a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán?


 – Amikor a fül-orr-gégészetről beszélünk, a mandula- és az orrsövényműtétek jutnak a páciensek eszébe. A szakma ennél lényegesen tágabb, a koponya az egyik legösszetettebb szervünk. A klinikán európai szinten is kiemelkedő színvonalú munka folyik, kollégáim a fej-nyak tumorok legkiválóbb szakértői. Az intézmény a gyermeklégút- és fülsebészetben, a cochleáris implantátumok beültetésében is élenjáró. Az elmúlt években olyan szintű dimenzióváltás történt a szakmában, ami miatt az épületünk már nem felel meg a modern kor követelményeinek.


 – A nem túl ideális körülmények ellenére mégis világszínvonalú munka zajlik a klinikán. Minek köszönhető ez?


 – Gazdaságilag is javult a klinika helyzete, és komoly tudományos gyakorlatorientált munkát végzünk. A

cochleáris implantátumok beültetéséhez a legmodernebb technikát alkalmazzuk, és olyan műtéti eljárásokat alakítottunk ki, amelyekre nemzetközi szinten is odafigyelnek. A modern oktatást, az innovatív tudományos tevékenységeket és a magas szintű betegellátást biztosítandó, nem volt más lehetőségünk, minthogy növeljük az épület területét, és megfelelő technikával lássuk el.


 – Ez az első lépése a fejlesztésnek. Arról is beszélt, hogy egy komplett fejközpont létrehozását tervezik.


 – Azt látnunk kell, Magyarországon igenis fejlett az egészségügy, bejártam az egész világot, tudom, hogy a magyar állami ellátás a világ első 10-15 százalékában benne van. Az ország vezető egyetemeként

nem maradhatunk átlagos szinten, a legmodernebb technológiákat kell behoznunk. Ehhez szükséges, hogy a struktúránkat is megváltoztassuk. Következő lépésünk a fejcentrum létrehozása lesz, ahol a fejjel kapcsolatos orvosi szakmák összeköltöznek. Tervezzük a belgyógyászati egységek átszervezését, minden területen a legmodernebb technikák beszerzését, amelyek jobb gyógyulási körülményeket biztosíthatnak. Az egészségügyi fejlesztések igazi irányvonala az, amikor a tudást, a technológiát és a pénzt egy helyre rakják, és megfelelően koncentrálják, ez a mi célunk is.


 – Egy ilyen sikeres és fejlődő egyetem hogyan képzeli el Szeged városával való jövendőbeli kapcsolatát?

 

– Az egyetemnek és magának a városnak is az a jó, ha az együttműködés megfelelő, építő. Fontos, hogy Szeged ki tudja használni a városban rejlő lehetőségeket, mert ez a város óriási potenciállal rendelkezik.


 – Ez úgy hangzik, mintha konkrét elképzelése is lenne városvezetőről. Vagy tévedek?


 – Nem. Szegedet szerintem egy a politikától független, de az üzleti életben, a piacon már gazdag tapasztalatot szerzett embernek kellene irányítania. Az én szememben ilyen ember Nemesi Pál, aki üzletemberként és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökeként már bizonyított. Biztos vagyok abban, hogy ő széles körű támogatást kapna a szegedi polgároktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!