A röfik szilvesztere

A hagyomány szerint azért kell malacot enni újévkor, hogy az befelé túrja a szerencsénket. Persze erre a célra nem csak az egészben kisütött kisdisznó felel meg, a vásárlók körében népszerűbb az olcsóbb, finomabb, darabolt süldő.
Az egész malacot főként éttermek vásárolják Fotó: Karnok Csaba

A malac hagyományosan a szilveszterhez, újévhez kötődő szerencsehozó állat. Neki viszont gyakran nincs szerencséje ilyenkor: sok fiatal disznó fejezi be a sütőben az évet és rövid életét. Csengeri József, a Mars téri húsáruház üzletvezetője szerint fontos, hogy különválasszuk a szilveszteri és az újévi malacot.

– A klasszikus szilveszteri pecsenyemalacot egészben sütik ki, és citrommal a szájában tálalják, de ez kuriózumnak számít, inkább éttermek vásárolják – mondta a szakember. – Sokkal kelendőbb ilyenkor az újévi ebédhez való süldő malac, amit darabolva árulunk – tette hozzá. A kettő között a legfontosabb különbség persze az, hogy míg a pecsenyemalac még „tejes”, alig 3-4 hetes és mindössze 8-10 kilót nyom, addig a süldő körülbelül négy hónapos korában kerül a böllér kezei közé, amikor már akár 50-60 kilogrammos is lehet.

Az egész kismalacot Szegeden szinte mindenhol előre kell megrendelni, ezek nincsenek kitéve a hűtőkbe. A pecsenyemalac kilója legkevesebb 1000 forint, így a teljes állat minimum tízezret kóstál. – Az egészben sütött malac inkább látványosság – mondta Csengeri József. – Annyira kicsi a húsfelülete, hogy egész más az íze, mint a hízott disznónak.

Sokszor nem is olyan könnyű beszerezni a hentesüzleteknek a szilveszterre való kismalacot, hiszen a tenyésztőknek sem éri meg néhány ezer forintért túladni a párhetes állaton, amikor a hízóért szép árat kérhetnének. Míg az egész pecsenyemalacot az éttermek és a tehetősebbek vásárolják, a süldőből vágott bőrös comb, karaj, oldalas és a kocsonyába való apróságok: a fül, a fej, a farok és a csülök a szezon igazi slágere.

Kelendő a malac combja Vásárhelyen

Leginkább a malaccombot keresték a szilveszteri menühöz a vásárhelyi vásárlók. Választék pedig volt bőven, hiszen ilyenkor a szokásosnál jóval nagyobb mennyiségben rendelnek a malachúsból – tudtuk meg az egyik vásárhelyi üzletben. Az óévbúcsúztatók ilyenkor akciós áron szerezhetik be a szilveszteri mulatságra szánt étkeket.