Szeged és környéke

2015.01.19. 14:47

A Rogers Gimnáziumért tüntettek Szegeden

Szeged - Nagyjából kétszázan vettek részt hétfőn a szegedi Rogers-gimnázium megmentéséért szervezett tüntetésen. Szülő és diák is volt a felszólalók között, és mindenki egyről beszélt: néhány ember hibája miatt nem szabad ezret büntetni. Nyílt levelet is írtak, amelyet elküldtek az ország vezetőinek és Szeged polgármesterének. Képgalériával.

Timár Kriszta

„Ha valaki azt mondja az álmaidra, hogy lehetetlen, bizonyítsd be az ellenkezőjét" – állt a hétfői diáktüntetés egyik kézzel készített transzparensén. A Rogers-iskola megmentéséért a Széchenyi térre szervezett békés, politikamentes demonstráció nagyjából kétszáz résztvevője valóban szinte a lehetetlenről álmodik: arról, hogy a pénzhiány ellenére is megmaradhat az iskolájuk.

– A rendezvény célja, hogy támogatót találjunk: legalább nyárig legyen pénz, hogy működjön az iskolánk – mondta el Jakus Gábor főszervező. Kiszámolták: nagyjából 50 millió forinttal megmenthetnék a Rogers-gimnáziumot. – Bár mindenki azt mondja, hogy kevés az esély, nem adjuk fel – mondta a másodéves cukrásztanuló. Pedig a fenntartó lapunknak úgy nyilatkozott: már csak a gimnáziumi osztályok megmentésére tesznek kísérletet, vagyis Gábor és több százan, akik még szakmát tanulnak, elvileg már nem is reménykedhetnek. De ezt, úgy látszik, még mindig nem hajlandó senki elfogadni.

A Rogersért tüntettek. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)


A tüntetés gyertyagyújtással kezdődött, majd beszédek hangzottak el. [namelink name="Orlovszky Andrea"] szülőként beszélt: neki két gyermeke is ebbe az iskolába jár. – Nem az a kérdés, hogy hibázott-e valaki, hanem az, hogy miért a tanárokat és a diákokat büntetik ezért. Segítsenek, hogy méltón befejezhessék a tanévet! – kérte.

A diákok főleg az iskola szellemiségéről és a családias légkörről beszéltek. – Ezt az összetartozást tilos szétrombolni, hiszen a jövő iskolapéldája lehetne – mondta egyikük. Más a jogszabályokkal érvelt, és felhívta a figyelmet arra, hogy talán rugalmasabban kellene a helyzethez állni és meglátni a történetben az embereket.

A diákok nyílt levelet is írtak, amelyet megkap Áder János köztársasági elnök, [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és [namelink name="Botka László"] szegedi polgármester. Ebben kifejtik: a diákok és a tanárok nem csaltak, ezért azonnali segítséget kérnek helyzetük megoldásához.

A Rogersért tüntettek. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)


A tüntetés alig több mint fél óráig tartott, a szitáló eső miatt a beszédek elhangzása és petíciójuk aláírása után gyorsan szétszéledtek a résztvevők.

Korábban írtuk:

17:45 A tüntetés ezekben a percekben ért véget és viszonylag békésen, mindenféle rendbontás nékül zajlott. A további részletekkel hamarosan jelentkezünk.

17:06 Megkezdődött a békés, politikamentes tüntetésnek hirdetett iskolamentő demonstráció a Széchenyi téren. A Rogers Gimnázium diákjai, tanárai vesznek részt az eseményen, melyet azért tartanak, mert az intézményt anyagi ellehetetlenülés miatt bezárják. Körülbelül kétszázan lehetnek, kézzel készített transzparenseket hoztak magukkal.

 

A Rogersért tüntettek. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)


A felnőttoktatásban és a szakképzésben részt vevő fiataloknak már biztos, hogy más iskolába kell járniuk, egyedül a gimnáziumi osztályok sorsa kérdőjeles még. A tüntetés célja, hogy felhívják a figyelmet az iskola problémájára és legalább a tanév végéig megmaradhasson az intézmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!