Hallgassa élőben!

A Rókusi körúton majd a 2-es csilingel

Új, 2-es számot viselő villamos jár majd a Rókusi körúton, meghosszabbítják a 8-as trolibusz útvonalát, lesz 10-es troli, és jut pénz kilenc új villamosra és tíz új trolibuszra is. Egyéb körítésekkel minderre 21 milliárd forintot kap Szeged uniós forrásokból, a teljes beruházás 25 milliárdba kerül.

Szeged legjobban előkészített projektjeként emlegette mindeddig a városvezetés az elektromos tömegközlekedés fejlesztését. Tegnap a kormány megszavazta rá a súlyos eurómilliókat, forintban 21 milliárdot – közölte Nagy Sándor alpolgármester sajtótájékoztatón. Ez azt jelenti, hogy az utolsó simításokra és az őszi közgyűlési döntésre váró, szinte az íróasztalfiókból előhúzható pályázatot az év utolsó hónapjaiban elküldheti a kormány Brüsszelbe. Ebben az esetben ugyanis Szeged nem közvetlenül pályázik az összegre. Az elnyerhető összeg a beruházás költségvetésének 85 százalékára elég, a fennmaradó négymilliárdot kell állnia a városnak.

A tervek szerint az uniós pénzből 2008 és 2010 között új villamosvonal épül a Rókusi körúton a Kossuth Lajos sugárúti csomópont és a Vértói út között 2-es villamos néven, felújítják az 1-es, a 3-as és a 4-es régi pályáit, meghosszabbítják a 8-as troli útvonalát, elindítják a 10-es trolit, valamint vásárolnak kilenc új villamost és tíz új trolibuszt is. A kiegészítő beruházások közé tartozik a Kossuth Lajos sugárúti csomópont átépítése lámpás körforgalommá, valamint az Anna-kúti kereszteződés felújítása is.
Az új 2-es villamos az 1-es „szárnyvonala” lesz: a Kossuth Lajos sugárútról a Rókusi körútra fordulva először középen halad majd, majd a Tesco és a Vértói út között a körút külső szélén siklik tovább. Hogy könnyebben elképzelhessük: a jelenlegi 2-es, a 83-as és a 83A buszok, vagyis a legtöbb embert szállító járművek vonalán közlekedik. A 8-as troli a fejlesztés után a klinikákig szállítja az utasokat, akárcsak a 10-es troli: mindkettő a Szent István téren halad keresztül és a kiskörútról közelíti meg a végállomást. A 10-es troli a jelenlegi 10-es buszt váltja ki.

A beruházás előreláthatóan jövőre kezdődik el, s mivel előírás, hogy két év alatt befejeződjön, 2010-ben át is adják. A legnagyobb, közlekedési fennakadásokkal járó munkálatokra a csomópontoknál kell számítani.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes kókusztekercs receptje
A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Hagyományos kókuszkocka
Hirdetés
A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM
A Kremlnek fontos, hogy Minszk elismeri a Krímet orosz területnek
A Kreml fontosnak tartja, hogy Minszk felfogása szerint a Krím-félsziget Oroszországhoz tartozik.
Süli János: atomenergia nélkül nincs zöld jövő és alacsony rezsi
Magyarország áramigényének harmadát a paksi atomerőműben állítják elő.
Megfázott a dán télben a Pick Szeged
Meggyűlt az Aalborg átlövőivel és kapusával a Pick Szeged baja, így 34–30-as vereséget szenvedett a magyar bajnok a férfi kézilabda Bajnokok Ligája A csoportjának 9. fordulójában.
Amerikai diplomaták távozását sürgeti Moszkva
Távozniuk kell január 31-ig Oroszországból a moszkvai amerikai nagykövetség azon diplomatáinak, akik több, mint három éve szolgálnak állomáshelyükön.
„Innen már nem megyek haza” – koronavírus-áldozatok utolsó mondatai szeretteikhez
Az elengedés mindenki számára nehéz, akkor pedig még inkább, ha egy járvány szakítja szét a családokat.
Visszafoglalta az etióp hadsereg a világörökség részét képező Lalibela városát
Az etióp csapatok jelenleg az Amhara régióbeli Szekota települése ellen vonulnak.