Szeged és környéke

2009.06.03. 16:52

A romák Brüsszelbe készülnek: Magyarország a mi hazánk is

Szeged - A Móravárosban is terjesztett plakátokon az MCF Roma összefogás párt EP-listavezetője, Kis Zsolt mosolyog ránk – az általa megszólított romák viszont pesszimisták.

Horváth Levente

Nyolc magyarországi szervezet – köztük az MCF Roma összefogás pártja – állított országos listát az európai parlamenti választásokra. A magukat cigánynak valló és a cigányságot szerető embereket összefogó párt Szegeden is hevesen kampányol. A Móravárosban is terjesztett plakátokon a szervezet EP-listavezetője, Kis Zsolt mosolyog ránk – az általa megszólított romák viszont pesszimisták.

Egy ugrás Európa – hangoztatja kampányában az európai parlamenti választásokra készülő MCF roma összefogás pártja. A szervezet EP-listavezetője, Kis Zsolt hivatásos díjugrató a versenypályán általában sikerrel veszi az akadályokat. Június 7-én eldől: azzal, hogy Brüsszelbe készül, mennyire állította magasra a lécet. A 21 éves fiatalembernek mindenesetre nem lennének nyelvi nehézségei, ugyanis angol nyelvből államilag elismert felsőfokú, C típusú nyelvvizsgája van.

Ami az előzetes várakozásokat illeti, a közvélemény-kutatók szerint a kisebb pártok közül egyedüliként a Jobbik érheti el a képviselői mandátumot érő ötszázalékos választási küszöböt. Az MCF Roma Összefogás Párt pedig azért is protestál, hogy megakadályozza a Jobbik bejutását az Európai Parlamentbe. A szervezet szerint ehhez a cigányság összefogására van szükség, és arra, hogy minél több roma éljen a szavazati jogával. A párt Szegeden is kampányhadjáratot folytat.

Egy ugrás Európa
– Hogyne mennék el szavazni – vágja rá kérdésünkre egy roma férfi a Kolozsvári téren. Arról érdeklődtünk nála, hogy fontosnak tartja-e leadni voksát az európai parlamenti választásokon. – Nem nagyon értek a politikához, de azt tudom, hogy június 7-én lesz a választás. Én ott leszek. Nem tudjuk, hogy mi fog ebből az egészből kisülni, de jó lenne, ha változna a helyzet. Tarthatatlan, hogy ebben az országban félniük kell a cigányoknak – teszi hozzá. Megkér, hogy ne írjuk le a nevét, mert mint mondja, csak baja származhat belőle.

Móravárosban szinte csak a MCF Roma Összefogás Párt plakátjai figyelmeztetnek az EP-választásokra. Minden utcasarkon találni belőle, a villanyoszlopokra is felragasztották a színes papírokat. Az egyiken egy csoportképen a párt EP-jelöltjei láthatók. Egy babakocsit tologató roma anyuka és a férje is megáll a plakát előtt, hogy megnézze, kit ismer fel a fotón. Az országos cigány önkormányzat első emberét mindjárt kiszúrják – Kolompár Orbánt most jelentették fel, hogyan várhatnánk tőle segítséget? Hiába is választanánk meg őket, attól nekünk semmivel sem lenne jobb – magyarázzák, de a nevüket ők sem akarják elárulni.

Közben egy újabb roma férfi érkezik a Kolozsvári térre. Kolompár Oszkár a környéken, a Cserepes soron lakik. – Jó, hogy megalakult a párt, végre valaki képviseli az érdekeinket – hangoztatja. – Nagyon rossz körülmények között élünk, Kiskunhalason jóval jobb dolguk van a cigányoknak. Igaz, itt legalább békésen elvagyunk egymás mellett – teszi még hozzá, majd Gyurcsány Ferencet élteti. Szerinte a volt miniszterelnök "sokat tett a népért", nem úgy, mint a Fidesz, akik négy év alatt "csak a szájukat járatták".

Az MCF Roma Összefogás Párt kampányfilmje
Az MCF Roma Összefogás Párt – a szervezet nem tömöríti az összes cigány érdekképviseletet, a Lungo Dromnak a Fidesszel kötött megállapodás értelmében már van delegáltja az Európai Parlamentben, Járóka Lívia személyében – nem először szólítja meg a választópolgárokat: a 2006-os parlamenti választások első fordulójában is megmérette magát, akkor összesen 4459 szavazatot kapott, 0,08 százalékos eredményt ért el. Hasonló teljesítménnyel most sem érnék el céljukat. – Nem azon gondolkozunk, hogy vajon sikerül-e átugrani a lécet. Ehelyett az összefogás érdekében szólítjuk meg a romákat. Szeretnénk, ha az emberek a lelkiismeretük szerint döntenének – hangsúlyozza Orsós Rita, a lista második helyezettje. A pedagógusdiplomáját Szegeden megszerzett EP-képviselőjelölt a párt programjáról is vall: a cigányság minőségi oktatásáról, munkahelyek előteremtéséről és mindenek előtt az összefogásról beszél. – Minden megmozdulás ellen fel kell emelnünk a szavunkat, ami a romák ellen irányul – válaszolja, amikor arról kérdezzük, hogy fellép-e a szervezet a Magyar Gárda ellen.

 A Kolozsvári téren megkérdezett romák  – így Kolompár Oszkár is – tudnak az EP-választásról. Elmennek szavazni, de nem hiszik, hogy jobbra fordul a sorsuk - Fotó: Frank Yvette

A Kolozsvári téren megkérdezett romák – így Kolompár Oszkár is – tudnak az EP-választásról. Elmennek szavazni, de nem hiszik, hogy jobbra fordul a sorsuk. Fotó: Frank Yvette


– Az önkormányzatokhoz és a civilszervezetekhez nem jutnak el a roma pályázatok. Átláthatóbbá kell tenni a pályázati forrásokat, roma alapot kell létrehozni, és mindent meg kell tenni az integráció érdekében – sorolja a legégetőbb lépéseket. – Az Európai Unióban 10-12 millió, Magyarországon mintegy 800 ezer roma él. Üzenem, Magyarország a mi hazánk is.

Elhalasztották Kolompár perét az EP-választás miatt

Az EP-választáson induló jelölteknek járó mentelmi jog miatt elhalasztotta a bíróság Kolompár Orbán OCÖ-elnök és társainak büntetőperét. Kolompár és egy másik vádlott az MCF Roma Összefogás listáján indul. Ha nem szereznek mandátumot, folytatják ellenük a büntetőeljárást. A vád szerint a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet – amelynek szintén elnöke Kolompár Orbán – valótlan számlákkal igazolt – egy pályázaton nyert 13 millió forint vissza nem térítendő támogatásból – 7,2 millió forintot.

Járóka és Mohácsi már megjárta Európát

Két magyar cigány képviselő is mandátumot szerzett öt éve az európai parlamentbe. A fideszes Járóka Lívia volt az EP történetének első kelet-európai cigány képviselője. A magyar baloldalt frusztrálta, hogy épp a Fidesznek jutott eszébe egy cigány politikus szerepeltetése. 2004 őszén az SZDSZ igyekezett korrigálni, és a lemondott Demszky Gábor helyére Mohácsi Viktóriát küldték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!