Szeged és környéke

2016.09.07. 08:30

A stroke-ot akár meg is lehet előzni

A Délmagyarország társadalmi összefogást indított a Csongrád megyei stroke-betegekért. Miközben egy speciális ultrahangkészülékre gyűjtünk, amelyhez várjuk adományaikat, arra is felhívjuk a figyelmet, hogy a rettegett roham idejében felismerve gyógyítható, mi több, megelőzhető.

Timár Kriszta

Magyarországon évente 40-50 ezer ember szenved szélütést, harmaduk pedig meghal. A tragikus kimenetelű rohamok mögött jó néhány esetben egyetlen ok áll: a beteg nem kerül időben orvoshoz, és kicsúszik abból a bizonyos négy és fél órából, amin belül el kellene kezdeni a vérrög oldását ahhoz, hogy még legyen esély az állapot javulására, esetleg a felépülésre.


– Sokan nem veszik komolyan a tüneteiket – hívta fel a figyelmet [namelink name="Vécsei László"], a SZTE Neurológiai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára.


– Például egy meggyengült kéznek a többség nem tulajdonít jelentőséget, és miután esetleg pár nap múlva rendbe is jön, nem mennek el orvoshoz. Pedig nemritkán ezek a tünetek az enyhébb lefutású stroke jelei, ami szintén veszélyes: az ilyen betegeknek 5-7-szer nagyobb az esélyük arra, hogy legközelebb komoly bénulással járó stroke-ot kapjanak – hangsúlyozza Vécsei László.


A stroke nem csak időseknél fordulhat elő, egyre több a fiatal szélütéses beteg is. Ha tehát a tipikus tüneteket észleljük, életkor alapján sem szabad kizárni, hogy ezzel a betegséggel állunk szemben. A hirtelen beszédzavar, szédülés, egyensúlyvesztés, féloldali végtaggyengeség, zsibbadás vagy az arcszimmetria elcsúszása mind intő jel lehet. Ilyenkor nem háziorvost vagy családtagot, hanem azonnal a mentőt kell hívni, még abban az esetben is, ha a tünetek hamar javulnak. Minél hamarabb kerül be a beteg a kórházba, annál kevesebb idegszövet-károsodása lesz. Néhány egyszerű teszttel is ellenőrizhető, hogy nagy-e a baj: beszéltessük a beteget, kérjük meg, hogy emelje fel mindkét karját, vagy tegyünk fel neki néhány egyszerű kérdést. Ha bármelyik gondot okoz, haladéktalanul segítséget kell kérni, mert a gyorsasággal esélyt adunk neki állapota javulására – és sokszor a túlélésre.


A legegyszerűbb és legfontosabb persze, ha valaki megelőzi a stroke-ot – a neurológusprofesszor szerint ugyanis ez is lehetséges. – A stroke kialakulásában a magas vérnyomás, a rendezetlen szívműködés, a kezeletlen cukorbetegség, a magas vérzsírszint, a mozgásszegény életmód és az ezzel összefüggő elhízás, illetve a dohányzás és alkoholfogyasztás játszik fontos szerepet. Megfelelő életmóddal és a felsorolt betegségek karbantartásával tehát sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük ezt a problémát.

Mentsünk meg együtt minél több életet


A Délmagyarország társadalmi akciót indított, amelynek célja egy speciális ultrahangkészülék megvásárlása a SZTE Neurológiai Klinika számára. A berendezés, amelynek használatával lehetőség van a károsodott agyi keringés pontos monitorizálására, típustól függően 10-15 millió forintba kerül. A berendezést a Lapcom Média Alapítványon keresztül szeretnénk megvásárolni, olvasóink segítségével. Adományaikat a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra várjuk, amelyből minden fillért a gép árára különítünk el. Mivel az átutalt jóakaratforintok olyan ügyet szolgálnak, amely Csongrád megye bármely lakosának, illetve bárkinek a hozzátartozóján segíthetnek, akciónk végén közzétesszük az adományozók névsorát is – az átutalt összeg említése nélkül. Így arra kérünk, mindenkit, aki névtelenül szeretne segíteni, hogy a közleménybe tüntesse fel: anonim kíván maradni. A banki átutalás mellett lehetőséget adunk csekkes adománybefizetésre is. Az erre szolgáló nyomtatványok hamarosan elkészülnek, lapunkban közzétesszük, hol lehet majd hozzájutni. A gyűjtés állását természetesen folyamatosan nyomon követjük, és arról rendszeresen beszámolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!