A szabadtéri szűri a tetőbérleteseket

Sérelmezik a szegedi egyetem vegyészei, hogy a szabadtéri játékok biztonsági őrei, vagy a rendőrök ellenőrzik, ki mehet be a Dóm téri tanszékekre. Mindez az előadások előtt és alatt történt, a játékok vezetése ugyanis arra gyanakszik, „kereskedelmi jelleggel" hasznosítják a tetőteraszt.
Tető, kilátással. Távcső nélkül csak bolhacirkusz a szabadtéri. Fotó: Schmidt Andrea

Balettelőadásban gyönyörködtek a vegyészek, amikor rendőrök szállták meg a Dóm téri tetőteraszt, és igazoltatták az ott tartózkodókat. Egy doktorandusz nem vitte föl magával a személyijét, őt lekísérték az irodájába, mondván „nehogy megszökjön”.

A Dóm téri épületekből jól látni a szabadtéri játékok színpadát. Hagyomány, hogy a kémiai intézetek tetőteraszáról nézik az előadásokat. Újabban azonban a szabadtéri biztonsági őrei ellenőrzik, kik mennek be este, az Aradi vértanúk tere felől az épületbe.

Az egyetemen dolgozókat megdöbbentette az eljárás. A szervetlen kémiai tanszéken dolgozó Sipos Pál docens szerint az intézmény autonómiája sérül azáltal, hogy a szabadtéri őrei hagyják jóvá, kik mehetnek be az épületbe. Szerinte se a szabadtérinek, se a rendőrségnek nincs köze ahhoz, hogy az egyetemen kik, mikor és mit csinálnak. Elítéli az eljárást Tóth Gábor vegyészprofesszor is, aki két Dóm téri tanszék vezetője. – Nem én fagyoskodom előadások alkalmával ott fönn! – tisztázza először.
Hangsúlyozza viszont, hogy a tető az egyetemhez tartozik. Az intézeteknek a Dóm térről és a szomszédos terekről nyílnak a bejáratai.

A professzor szerint a Dóm téren az egyetem van otthon. – Olyan ez az eljárás, mint amikor valaki vendégségbe megy és kioktatja a házigazdát. Mi is elviseljük, hogy ők ide jönnek, ők is viseljenek el minket – magyarázta. Példaként említette, hogy a napokban is haza kellett mennie, mert nem bírta elviselni a próbákkal járó zajt.

Herczeg Tamás a szabadtéri igazgatóhelyettese azt mondta, nem akartak kellemetlenséget okozni az egyetemi dolgozóknak, ha ilyesmi történt, elnézést kérnek. – Fölmerült annak gyanúja, hogy a tetőre külsősöket engednek föl „kereskedelmi jelleggel” – tette hozzá. Miért kell az egyetemre belépőket a szabadtéri őreinek megállítani? – Az egyetem listáján szereplőket segítik biztonsági őreink a feljutásban – válaszolta.

Tanmese

Nem nagyon értem, milyen kár éri a tetőn ülők miatt a szabadtérit. Elég messze van az a terasz a színpadtól, olyan nagy élvezetet nem jelent – véli Tóth Gábor professzor. – Egy arab mese jut eszembe erről – folytatta. – Ebben egy ember a lángosát a sülő hús fölött lóbálta egy kicsit, hogy az átvegye a jó szagot. A hússütő ezért cserébe pénzt akart kérni. A lángosos ember erre odatartotta a markát a hússütő füléhez, és megcsörgette benne a pénzt.

Szerinte konfliktus és hatáskör túllépése nélkül végzik a munkájukat, az egyetemmel pedig kiváló a kapcsolatuk. Az egyetemnek is érdeke, hogy illetéktelenek ne juthassanak be az épületbe. Azért próbálják a potyázást megakadályozni, mert kialakult Szegeden az a hiedelem, hogy a szabadtérire nem kell jegyet venni, majd megnézik az előadást – valahogy.

A rendőrség lapunkat írásban arról tájékoztatta, hogy a szabadtéri biztonsági szolgálatának hivatalos felkérésére intézkedtek. A tetőn tartózkodókat igazoltatták, majd az épületet elhagyták. – A rendőrt felkérhetik más személy igazoltatására. Amennyiben az ezt kérő személy valószínűsíti, hogy az igazoltatáshoz jogos érdeke fűződik, a rendőr ezt teljesíti – közölte Tuczakov Szilvána sajtószóvivő. A szabadtéri „valószínűsítette, hogy bizonyos személyek illetéktelenül tartózkodnak az épületben és nézik az előadást”. A rögzített személyes adatokat azután megfelelő feltételek fennállása esetén adhatja ki a rendőrség. (Egyelőre nem tudni, kiadták-e, de a szabadtéri ellenőrizte a neveket. Illetéktelen személyt nem talált.)