Szeged és környéke

2007.05.24. 16:19

A százesztendős Ilona néni, a focirajongó

95 éves koráig rendszeresen maga kapálta kertjét Huszár Józsefné, Ilona néni, mivel azt tartotta: csak unatkozni ne kelljen! Tegnap erről szó sem lehetett: századik születésnapját ünnepelte, Szentgyörgyi Pál, Szeged alpolgármestere és Iványi Aurél, Szőreg önkormányzati képviselője mellett egész családja köszöntötte.

R. Tóth Gábor

95 éves koráig rendszeresen maga kapálta kertjét Huszár Józsefné, Ilona néni, mivel azt tartotta: csak unatkozni ne kelljen! Tegnap erről szó sem lehetett: századik születésnapját ünnepelte, Szentgyörgyi Pál, Szeged alpolgármestere és [namelink name="Iványi Aurél"], Szőreg önkormányzati képviselője mellett egész családja köszöntötte.

Ilona néni két gyermeknek adott életet, József fia 1999-ben meghalt, most lányával, Ilonával él Szőregen. Itt született 1907. május 24-én, egy rövid újszegedi kitérő után 1945-ben költözött vissza a rózsavidékre, ahol világéletében dolgozott, napszámosként.

Bár akadtak olyan alkalmak, mikor az elmúlt 90 évet egyhuzamban elmesélte hozzátartozóinak, ma már ritkán szól, leginkább szundikálni szeret. Ottjártunkkor is éppen ezt tette, a kezéből viszont ekkor sem engedte ki gyönyörű születésnapi csokrát. Soványka, de hihetetlen erő van benne – mesélte Ilona lánya, aki hozzátette: édesanyja szinte egész életében nem látott orvost és gyógyszert, nem tudja, mi az a migrén.

Imádja is az életet: még olyan húsz évet el tudna magának képzelni. Pedig az eddigi száz esztendőben átélt egyet s mást. Tizenévesen például majdnem belefulladt a Marosba, derékig érő szőke hajánál fogva húzták ki. Nagy szerelme a labdarúgás volt, órákig képes volt vitatkozni a fociról a család férfitagjaival.

Tavaly még filmben is szerepelt: az 1956-tal foglalkozó Hazatérés című alkotásban tűnt fel, mivel a film hősének, Pigniczky Lászlónak – nagynénje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!