Szeged és környéke

2008.08.04. 22:52

A szegedi Bálint Csaba az év hírbloggere

Szeged - Eggyel mélyebbre kapirgálok, mint a többiek – mondta Bálint Csaba (27) szegedi blogger. Internetes naplója, a Serbia Insajd lett az év hírblogja. Miért csinálod, ha nem kapsz érte pénzt? – kérdezte Csabát édesapja és a Délmagyarország.

Gonda Zsuzsanna

Szegedi az év hírbloggere: a goldenblog.hu zsűrije Bálint Csaba Serbia Insajdját találta a legjobbnak a mintegy kilencven versenyző oldal közül. Az elsősorban Szerbiáról, de az egész Balkánról szóló bejegyzéseket, videókat, háttéranyagokat, elemzéseket és híreket Marinov Iván, a hvg.hu főszerkesztő-helyettese, a verseny egyik döntnöke a délszláv ügyek specialistáinak, a Szerbiát ismerőknek és nem ismerőknek is ajánlja.

Csaba korábban Bulvárigazságok című internetes naplójával próbálkozott, de rájött: képtelen annyi, hírességekről szóló hírt olvasni, amennyi forrásként elvárható lenne. Ezért 2008 februárjában hozzá közelebb álló témára, Szerbiára váltott (Csaba Belgrádban született, és sokáig Topolyán élt).

– A blogírás olyan, mintha szondát lőnénk a világűrbe. A marslakók – jelen esetben az olvasók – vagy megtalálják, vagy nem – szemléltette a kezdeti nehézségeket a blogger. A „marslakók" jól fogadták, kattintottak a srbija.blog.hu-ra előbb naponta harmincan, aztán kétszázan, most átlagban ötszázan. Forró téma esetén – Karadzsics elfogása vagy a belgrádi tüntetés – naponta nyolcezren töltik le az oldalt.

A győztes, bálint csaba és a nyertes blog. A téma nincs agyoncsicsázva, mégis érdekes. Fotó: Karnok Csaba

A győztes, Bálint Csaba és a nyertes blog. A téma nincs agyoncsócsálva, mégis érdekes.
Fotó: Karnok Csaba

– A témaválasztásnál szempont, hogy a magyar sajtóban ne legyen agyoncsócsálva, valamiért viszont mégis érdekes legyen. Merítek a szerb sajtóból, fórumhozzászólásokból, elejtett szavakból, az internetről, egyszer például a szerb pravoszláv egyház honlapjáról is. Korábban próbáltam a leggyorsabb lenni, de munka mellett ez nehéz és fárasztó. Inkább maradok annál, hogy eggyel mélyebbre kapirgálok, mint a többiek, olyan összefüggéseket írok meg, amiket mások nem.

Csaba a Szeged Városi Televízió riportere. Munka után hazamegy, kávé a mikróba, ő a gép elé, és megírja a napi bejegyzést. Havonta átlagosan húszat. Egyes témákkal, például az OBRAZ nevű radikális szervezetről szóló anyaggal többet dolgozik. Amikor hétfőn beszélgettünk, az aznap esti cím már készen volt: Az évszázad vihara. Apropója a horvátországi Vihar hadművelet évfordulója.

A szerbiai parlamenti választásokkor májusban Csaba kamerát és mikrofont fogott Topolyán, és videót készített a szavazóhely előtt. Koszovóról is kérdezett. Édesapja azt kérdezte, miért csinálja, hiszen nem kap érte pénzt. A kérdést mi is feltettük a bloggernek, aki így válaszolt:

– Szórakoztat. Olyan vagyok, mint a nyugdíjas matematikatanár, aki élvezetből számtanpéldákat old meg. Egy jól sikerült mondat után elégedetten dőlök hátra. Nyilván kell hozzá idézőjeles és idézőjel nélküli exhibicionizmus is. De fontos az is, hogy az otthon hagyott és az itthoni magyarok találkozni tudjanak. Kell egy fórum, ahol szóba elegyedhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!