Szeged és környéke

2008.04.12. 11:11

A szegedi nagykörutat egy hét múlva kezdik aszfaltozni

Szeged - Leállhat a forgalom a hétfő reggeli csúcsban, mert egy sávra terelik a forgalmat Deszk határában, Klárafalva felé. A tájékoztatás szervezetlen, a Tisza Volán tőlünk hallott a várható torlódásról. A munka egy hónapig tart a 43-ason. A forgalmi káoszt fokozhatja egy hét múlva, hogy a nagykörutat is aszfaltozzák.

Dombai Tünde

Hétfőn reggel fél 7-től félpályás útlezárás lesz Deszk és Klárafalva között – egy hónapig. A 43-as Deszkről kivezető szakaszát a 12-es kilométertől kezdik javítani. Először a Klárafalváig haladó sávot háromszáz méteres szakaszonként zárják le; egy nap alatt marnak és aszfaltoznak az útépítők egy ekkora burkolatdarabot. Ez annyit jelent, hogy reggelente munkakezdéskor 24 órára lezárnak egy ekkora útszakaszt, és másnap reggel lépnek tovább a következő háromszáz méterre. A három kilométeres utat Klárafalváig két hét alatt teszik meg az aszfaltozók. Ha ez kész, akkor visszafordulnak, és Klárafalva határától marnak, aszfaltoznak Deszkig – még két héten keresztül.

Ezt az információt nem az út felelős kezelőjétől, a Magyar Közút Kht. fővárosi kommunikációs központjától kaptuk. Hogy megértsük a helyzetet, felhívtuk a szerződött kivitelezőt, a békéscsabai Swietelsky Építő Kft.-t, és Karakas József főépítés-vezető közölte a javítások pontos helyszínét a 43-ason. Azért dolgozik majd két brigád – egy Deszknél, a másik egy hét múlva Szegeden –, mert rövid a május végi határidő. Azért pont most burkolnak, mert ilyenkor köt legjobban az aszfalt. Terelőutat pedig nincs hol kijelölni. A kisebb utakra nem akarták rázúdítani a forgalmat, mert azok nem viselnék el a megterhelést. Vagyis ha a 43-as kész, kezdhetnék azokat is javítani. (Térképünkön ezért csak személyautósoknak mutatunk – forgalomtól függően – gyorsabb utat.)


Fekete József klárafalvi polgármester nem vett részt a napokban zajlott egyeztetéseken, tőlünk hallott először a hétfő reggeli útlezárásról. Első reakciója az volt, hogy nem tudnak hogyan felkészülni. Király László deszki alpolgármester a megyei rendőrkapitányságon és a helyszínen is kapott tájékoztatást, de úgy véli, a közutasok szépítik a várható káoszhelyzetet. Ő durva dugóhelyzetre számít, ezért a helyi polgárőrökkel készülnek: nem engedik lekanyarodni a 43-asról a tíztonnás teherkocsikat, hogy azok ne tegyék tönkre a frissen felújított belső utcákat. Szerinte az autósok ennek ellenére a balesetekkor használatos egérúton próbálnak kerülni: Újszentivánon és Kübekházán át. Az alpolgármester belátja, hogy az életveszélyes nyomvályúk és kátyúk javítása halaszthatatlan. Ideális mégis az lenne, ha kivárnák az új M43-as elkészülését, s ha az levezeti az óriási átmenő forgalmat, akkor újítják fel a 43-ast.

Tőlünk hallott az útfelújítás kezdetéről a Tisza Volán közszolgáltatási divízióigazgatója is. Mező István elmondta, ilyen jellegű korlátozásra nem volt példa ekkora forgalom mellett. Előre felkészülni éppen ezért nem tudnak; kerülőútra nem mehetnek a buszok, mert akkor megállókat kellene kihagyni. Bízik benne, hogy ütemesen működik majd a jelzőlámpás forgalomirányítás, és csak néhány perces késések fordulnak elő. Figyelik a menetidőket hétfő reggeltől, és ha szükséges, gyorsan reagálnak pótbuszok beállításával.

A felújítás alatt egy sávot lezárnak. Fotó: Karnok Csaba

A felújítás alatt egy sávot lezárnak. Fotó: Karnok Csaba
A közlekedés a most hétfői torlódások után jövő hétfőtől teljesen lebénulhat, akár Szegeden is átnyúlhat a dugó vége. Akkor párhuzamosan Szegeden is burkolni kezdik a nagykörutat.

Nagykörút egy héttel később

A közút szegedi mérnökségétől megtudtuk, most hétfőtől kezdve egy hétig csak kijelölik a nagykörúton a felújítások helyét. Nem két sávon mérnek, ahogy korábban mondták, hanem csak a Bertalan hídról levezető külső sávon, a Szilléri sugárút és a József Attila sugárút között. Ez a terveik szerint csak forgalomlassítást eredményez. Megkérdeztük a békéscsabai útépítőcég illetékesét, hogy járt-e már a nagykörúton, azaz tudja-e, hogy ott amúgy is folyamatos a kamionforgalom. A főépítés-vezető azt mondta, a helyi közutasok tapasztalataira hagyatkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!