Szeged és környéke

2019.08.19. 17:18

A szegedi papucs a budai vár központjában mutatkozik be

A Mesterségek ünnepe központi helyén kapott bemutatkozási lehetőséget a szegedi papucs. Az augusztus 20-ig tartó fővárosi rendezvényen kiállítás ismerteti a történetét, és néhány újragondolt, modern darabot is láthatnak az érdeklődők.

T.K.

A szombaton kezdődött Mester­ségek ünnepe idei kiemelt té­­má­­ja a lábbeli. A Budavári Palotában számos kiállító ezt mutatja be: érkeztek cipőkészítők többek között Törökországból és Spanyolországból is. A hazai vo­­nalat leghangsúlyosabban a szegedi papucs képviseli a fővárosi rendezvényen, amely külön kiállítást kapott a központban. A Nemzeti Galéria előtt felállított sátorban időszakos kiállításon tekinthető meg a története, amelyet a Néprajzi Múzeum archív fotói mutatnak be. Emellett láthatók Rátkai Sándor, az utolsó szegedi papucsos eredeti munkaeszközei is, amelyeket egy szegedi magángyűjtő, Babik Barna ajánlott fel a tárlathoz.

A szegedi papucs a budai vár központjában mutatkozik be - GALÉRIA


A rendezvény nem titkolt cél­­ja az volt, hogy bemutassa, ho­­gyan értelmezhető újra a szegedi papucs. Sallai Tibor szegedi papucsos és Attalai Zita divattervező közös munkájából számos érdekes darab született – ezek ugyanúgy láthatók a sátorban felállított vitrinekben, mint a rendezvényre meghirdetett verseny legjobb alkotásai is. Utóbbiak között van, ami szinte alig modernizálta a nagy hagyományokkal rendelkező lábbeli kinézetét, és olyan is, amelyről első ránézésre senki nem mondaná meg, hogy egy több száz éves papucs újragondolt változata. A sok szegedi papucs között pedig néhány igazi különlegességet is kiállítottak: látható rizsszalma, gésa és japán férfi papucs is.


A várban sétálva a népművé­szek között is találkozhatunk ci­­pőkészítőkkel, egymás melletti standon mutatják be például, hogyan készült régen egy cipő és hogyan állítják elő napjainkban. A manufaktúrában ma délután a szegedi papucs készítését is meg­­figyelhetik az érdeklődők: felsőrészvarrást és a kifordítás műveletét mutatják be.

A szegedi papucs a budai vár központjában mutatkozik be - GALÉRIA



A Mesterségek ünnepén a kö­­zel ezer kézműves mester kö­­zött több Csongrád megyeit is találtunk. A Dél-Magyarországi Alkotók Népművészeti Egyesülete és a Gyifkó Gyula szíjgyártóval közösen bemutatkozó Nap­­sugaras Dél-Tisza menti Népművészeti és Kulturális Egyesület is ott van portékáival a rendezvényen, amely augusztus 20-ig várja az érdeklődőket.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!